Pētījums atklāj, ka saruna ar mākslīgā intelekta čatbotu var palīdzēt mazināt cilvēku pārliecību par sazvērestībām 
foto: Shutterstock
Ilustratīvs attēls.
Auto un tehnoloģijas
2024. gada 13. septembrī, 23:22

Pētījums atklāj, ka saruna ar mākslīgā intelekta čatbotu var palīdzēt mazināt cilvēku pārliecību par sazvērestībām 

Zanda Rītuma

Jauns.lv

Pētnieki uzsvēra, ka mākslīgais intelekts var “apgāzt” nepatiesos faktus un norādīt cilvēkam, ka viņa apgalvojums nav pareizs.

Jaunā pētījumā atklāts, ka, izmantojot “ChatGPT”, ir iespējams mazināt personas ticību sazvērestības teorijām, ziņo “Euronews”. Pētnieki no Amerikas Universitātes, Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta (MIT) un Kornela Universitātes ASV pētīja, kā cilvēki, kuri tic sazvērestības teorijām, komunicēja ar  “OpenAI” vismodernāko mākslīgā intelekta (AI) tērzēšanas čatbotu “GPT-4 Turbo”.

Tērzēšana ar jaunāko “ChatGPT” versiju samazināja pētījuma dalībnieku ticību sazvērestības teorijai vidēji par 20 %, un tas ilga vismaz divus mēnešus. Ceturtdien žurnālā “Science” publicētajā pētījumā piedalījās vairāk nekā 2100 amerikāņu, kuri tic sazvērestības teorijām.

“Daudzi sazvērestību teoriju  piekritēji patiešām bija gatavi pārskatīt savus uzskatus, kad viņiem tika sniegti pārliecinoši pretpierādījumi,” savā paziņojumā teica Amerikas Universitātes psiholoģijas docents un pētījuma vadošais autors Tomass Kostello.

Pētnieki uzsvēra, ka mākslīgā intelekta tērzēšanas robots varētu palīdzēt katram cilvēkam pierādīt ar personalizēta satura palīdzību, ka viņa arguments nav patiess. Jau pēc mazāk nekā 10 minūtēm, mijiedarbojoties ar mākslīgo intelektu, pētnieki novēroja, ka vidēji par 20% samazinājās dalībnieka ticība sazvērestības teorijai, un aptuveni 27% dalībnieku kļuva “nedroši”, par to vai vajadzētu ticēt sazvērestības teorijai. Apvienotās Karalistes Kentas Universitātēs sociālās psiholoģijas profesors Robijs Sūtons raksturoja šo rezultātu kā ievērojamu. Ir svarīgi atzīmēt, ka eksperiments notika kontrolētā vidē, padarot to sarežģīti reproducējamu lielākā mērogā, norādīja gan pētnieki, gan Sūtons.

Sazvērestības teorijas, kuras dalībniekiem parādīja, bija saistītas ar bijušā ASV prezidenta Džona F. Kenedija slepkavību, citplanētiešiem un ilumināti, kā arī tādas, kas saistītas ar COVID-19 vai 2020. gada ASV prezidenta vēlēšanām.