Bijušajai “Swedbank” grupas vadītājai Bonnesenai piespriests cietumsods par naudas atmazgāšanu
foto: AFP/Scanpix
"Swedbank" grupas bijusī vadītāja Birgite Bonnesena.
Bizness un ekonomika
2024. gada 10. septembrī, 16:14

Bijušajai “Swedbank” grupas vadītājai Bonnesenai piespriests cietumsods par naudas atmazgāšanu

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Bijušajai “Swedbank” grupas vadītājai Birgitai Bonnesenai piespriests cietumsods par nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu

Zviedrijas apelācijas tiesa otrdien atzina bijušo “Swedbank” grupas vadītāju Birgitu Bonnesenu par vainīgu krāpšanā saistībā ar nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas protokoliem Igaunijā, atceļot pirmās instances attaisnojošo spriedumu.

Bijusī "Swedbank" grupas bijusī vadītāja tika apsūdzēta krāpšanā un tirgus manipulēšanā saistībā ar viņas izteikumiem par aizdomām par naudas atmazgāšanu "Swedbank" meitasbankā Igaunijā.

"Apelācijas tiesa notiesā bijušo rīkotājdirektoru par rupju krāpšanu," teikts apelācijas tiesas paziņojumā. Bonnesenai tika piespriests 15 mēnešu ilgs cietumsods.

Bonnesena, kura bija “Swedbank” grupas izpilddirektore līdz 2019. gadam, kad izcēlās naudas atmazgāšanas skandāls saistībā ar “Swedbank” Baltijas biznesu, ir noraidījusi apsūdzības, kaut gan 2023. gadā apgabaltiesa viņu atzina par vainīgu visās apsūdzībās. 

Intervijā Zviedrijas laikrakstam "Expressen" Bonnesena sacīja, ka neesot darījusi neko nepareizu. "Es strādāju šajā bankā vairāk nekā 30 gadu, un esmu lepna par visu, ko bankā paveicu," viņa uzsvēra.

Prokurori bija apsūdzējuši Bonnesenu par maldinošas informācijas sniegšanu akcionāriem un sabiedrībai - tīši vai aiz neuzmanības - par bankas pasākumiem, lai novērstu, atklātu un ziņotu par aizdomām par naudas atmazgāšanu Igaunijā. 

2021. gada martā Zviedrijas banku regulators noteica "Swedbank" četru miljardu zviedru kronu (360 miljoni eiro pēc toreizējā kursa) sodu par trūkumiem iekšējās kontroles sistēmās un pārvaldībā. Veiktajā izmeklēšanā tika secināts, ka "Swedbank" bijuši nopietni trūkumi naudas atmazgāšanas riska vadībā tās Baltijas valstu struktūrās.