Nepiekļūt ne dienā, ne naktī! Romā varētu ieviest maksu par vienu no galvenajiem apskates objektiem
foto: Shutterstock
Ap meistardarbu vienmēr ir pārāk daudz cilvēku - pie tā knapi var iespraukties.
Tūrisms

Nepiekļūt ne dienā, ne naktī! Romā varētu ieviest maksu par vienu no galvenajiem apskates objektiem

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Romā milzīgā tūristu skaita dēļ tiek domāts par to, lai populārāko vietu, piemēram, Trevi strūklakas, apmeklēšana kļūtu par maksu. Tas ir saprotams, jo šim objektam nevar piekļūt ne dienā, ne naktī!

Romas municipalitāte paziņojusi, ka pieejai pilsētas populārākajai Trevi strūklakai jākļūst ierobežotai laika un maksas ziņā. Ap meistardarbu vienmēr ir pārāk daudz cilvēku - pie tā knapi var iespraukties.

Trevi strūklakas projekta autors ir Nikola Salvi, darbu pabeidza Pjetro Braki. Tā uzcelta no 1732. līdz 1762. gadam. Šī ir lielākā baroka strūklaka pilsētā un viena no populārākajām pasaulē. Strūklakas centrā atrodas 5,8 metrus augsta ūdens dieva Okeāna statuja, ko veidojis Pjetro Braki. Trevi strūklakā uzfilmēta Federiko Fellīni ikoniskā filmas "Saldā dzīve" (La dolce vita, 1960) aina, kurā piedalījās Anita Ēkberga un Marčello Mastrojanni. Pēc Mastrojanni nāves 1996. gadā strūklaka tika simboliski izslēgta un drapēta melnā krāsā aktiera piemiņai.

Gadsimtiem ilgi gandrīz katrs tūrists Romā cenšas apmeklēt iespaidīgo strūklaku. Pastāv uzskats, ka, iemetot šeit monētu, cilvēks palielina izredzes atgriezties Romā. Tradīcijas pirmsākumi meklējami no senās paražas mest nelielas dāvanas svētajās strūklakās vietējās dievības pielabināšanai. Taču senos laikos nebija vajadzības ierobežot ārzemnieku plūsmu - to bija daži desmiti, bet ne miljoni. Nepietiek ar to, ka no kādreiz tīrākā dzeramā ūdens avota vairs nav iespējams padzerties. Tai nevar tikt klāt ne dienā, ne naktī!

Mēra padomnieks tūrisma un masu pasākumu jautājumos Alesandro Onorato pastāstīja, ka pilsētā tiek domāts par pasākumiem, kas palīdzētu samazināt tūristu plūsmas pie slavenākajiem apskates objektiem. Viņš pastāstīja, ka tādām vietām kā slavenā Trevi strūklaka tā varētu būt pieeja pēc kvotām un ar laika rezervēšanu, par simbolisku samaksu 1 eiro apmērā. Šāda pieeja ļautu kontrolēt cilvēku skaitu, kas vienlaikus atrodas pie pieminekļa, un cīnīties ar picas vai saldējuma ēšanu šādās vietās.