Auto un tehnoloģijas
2024. gada 4. septembrī, 10:39

Vai, izmantojot tikai "Neste" elektroauto uzlādes punktus, var aizbraukt no Tallinas līdz Pasvālei?

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Vai, izmantojot tikai "Neste" elektroauto uzlādes punktus, var aizbraukt no Igaunijas līdz Lietuvai? To paredzēts noskaidrot "Neste Latvija" izmēģinājuma braucienā ar Volkswagen ID.7.

Mūsu starta punkts ir uzlādes stacija Tallinā. Kā TV Autoziņām atklāj "Neste Latvija" elektrouzlādes biznesa attīstības vadītāja Ieva Spicberga, šobrīd atklātas vien trīs uzlādes stacijas, pa vienai katrā Baltijas valstī, bet tuvākajā laikā ieplānots atvērt vēl 8 - 9 stacijas ar 36 uzlādes punktiem.  Igaunijā pavisam drīz sāks darboties otra "Neste" uzlādes stacija Pērnavā, kur darbi mūsu brauciena laikā bija noslēguma fāzē. Staciju koncepcija visā Baltijā ir vienāda. Atšķiras stacijas jauda - Tallinā tie ir 200 kW, kamēr Rīgā un Pasvālē - 300 kW. Uzlādes stacijā Tallinā ir savs maksāšanas terminālis, tāpēc iespējams veikt apmaksu ar bankas karti. Savukārt Rīgā Lucavsalā elektroauto uzlādi var apmaksāt ar "Neste" aplikāciju.

foto: Ekrānuzņēmums
Staciju koncepcija visā Baltijā ir vienāda. Atšķiras stacijas jauda - Tallinā tie ir 200 kW, kamēr Rīgā un Pasvālē - 300 kW.
Staciju koncepcija visā Baltijā ir vienāda. Atšķiras stacijas jauda - Tallinā tie ir 200 kW, kamēr Rīgā un Pasvālē - 300 kW.

Uzlādes jauda atkarīga arī no elektrauto iekšējās uzlādes jaudas, respektīvi, cik daudz tas spēj uzņemt. Maksa tiek iekasēta par kilovatstundām, nevis uzlādes laiku, un iepazīšanās cena ir 29 centi par kwh. Ja elektroauto nav savas lietotāja aplikācijas, uzlādes procesu palīdz uzraudzīt "Nestes" lādētāja funkcija. Jānoskanē vien QR kods, un tālāk var attālināti sekot uzlādes statusam savā viedierīcē.

Ceļš no Tallinas līdz Rīgai ir ilgs, dažkārt šķiet, ka tas velkas visas 16 nevis parastās 4 stundas. Labi, ka "Volkswagen ID7" ar 80% bateriju var vienā rāvienā nobraukt 420 km. "Izbraucām ar 98%, Rīgā ieradāmies ar 41%, 10 minūtēs palādējām, un ar 61% dosimies tālāk," "Neste" Lucavsala stacijā konstatē Ieva. Tā kā līdz Pasvālei, kur uzstādīta pirmā "Neste" elektroauto uzlādes stacija Lietuvā, ir 120 km, ar ID.7 lādiņu pietiek ceļam turp un atpakaļ un vēl 120 km paliks pāri.

"Neste Latvija" plāno, ka nākamo uzlādes staciju kopējā jauda varētu būt pat 600 Kw, tātad divas reizes vairāk nekā Pasvālē un Rīgā.  Latvijā nākamās "Neste" elektroauto uzlādes stacijas tiks atvērtas Ainažos, Iecavā un Rīgā - Mārupē un Purvciemā.