Ukraina gada beigās pārtrauks Krievijas gāzes tranzītu uz Eiropu
foto: LETA
Piegādes tiks pārtrauktas šī gada 31. decembrī.
Bizness un ekonomika
2024. gada 30. augustā, 21:10

Ukraina gada beigās pārtrauks Krievijas gāzes tranzītu uz Eiropu

Biznesa nodaļa

Jauns.lv / LETA

Ukraina šī gada beigās pārtrauks Krievijas gāzes tranzītu uz Eiropas Savienību (ES) pa valstī esošajiem cauruļvadiem.

Intervijā raidorganizācijai "Novini.Live" Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks sacīja, ka "pašreizējais līgums ar Krieviju beidzas gada beigās, un, lai gan līgumu nevar vienpusēji lauzt, "nav šaubu, ka tas viss beigsies 2025.gada 1.janvārī".Lai gan sākotnēji Podoļaks norādīja, ka pārtraukta tiks arī naftas piegāde uz ES, vēlāk viņš koriģēja savu paziņojumu, norādot, ka Ukraina turpinās naftas, bet ne gāzes tranzītu uz Eiropu. Vietējie mediji vēsta, ka daži naftas tranzīta līgumi ir spēkā līdz 2029.gadam.

Podoļaks pavēstīja, ka pašreizējie līgumi tiks pildīti, jo Kijiva saprot, ka ES joprojām strādā pie naftas piegāžu diversifikācijas. Ukraina ir gatava uz Eiropu gāzi transportēt no Centrālāzijas valstīm vai Azerbaidžānas, bet ne no Krievijas, jo Ukrainai ir būtiski atņemt Krievijai ienākumu avotus no izejvielu pārdošanas pēc tam, kad tā pirms vairāk nekā diviem gadiem uzbruka savai kaimiņvalstij.

Līgums par Krievijas gāzes tranzītu caur Ukrainu uz Eiropu, kas noslēgts starp Krievijas valsts kontrolēto uzņēmumu "Gazprom" un Ukrainas valsts kompāniju "Naftogaz", beidzas 31.decembrī. Neraugoties uz to, ka Krievija 2022.gada februārī sāka pilna apjoma karu Ukrainā, Kijiva ir pildījusi šī līguma noteikumus - daļēji pēc Eiropas kaimiņvalstu, jo īpaši Ungārijas, uzstājības. Taču Ukrainas valdība vairākkārt norādījusi, ka šis līgums netiks pagarināts.