Latvija un Ukraina paraksta saprašanās memorandu kiberdrošības jomā
foto: Edijs Pālens/LETA
Ukrainas Neatkarības dienai veltīts pasākums un koncerts "Vienoti Ukrainai".
Auto un tehnoloģijas
2024. gada 24. augustā, 18:00

Latvija un Ukraina paraksta saprašanās memorandu kiberdrošības jomā

Jauns.lv

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds Ukrainā, tiekoties ar Ukrainas Valsts speciālo sakaru un informācijas aizsardzības dienesta vadītāju Juriju Mirorenko, parakstīja abu valstu saprašanās memorandu kiberdrošības jomā.

“Krievija īsteno kiberuzbrukumus pret Rietumu valstu informācijas un komunikāciju tehnoloģiju infrastruktūrām, mēģinot izraisīt būtisko un svarīgo pakalpojumu traucējumus. Īpaši svarīga ir Latvijas un Ukrainas sadarbība kiberdrošības jomā, jo Ukrainas sniegtās zināšanas par kara laikā gūto pieredzi ļauj mums īstenot pārdomātākus risinājumus, lai stiprinātu mūsu noturību un palielinātu gatavību kā miera laikā, tā arī krīzes situācijās,” uzsver Sprūds.

Parakstot saprašanās memorandu, tiek veidots juridisks ietvars Latvijas un Ukrainas savstarpējās sadarbības veicināšanai, nodrošinot tehnisko un cilvēkresursu izmantošanu tieši kiberaizsardzības jomā, informē Daniela Reihenbaha, AM Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļas vecākā referente . Līdz ar to tiks veicināta informācijas apmaiņa starp Latviju un Ukrainu par dažādiem kiberdraudiem, kā arī tiks veidoti divpusējie komunikācijas kanāli, ar mērķi uzlabot ziņošanu par kiberincidentiem un pieredzes un pozitīvo piemēru apmaiņu. Tāpat saprašanās memorands paredz sadarbību izglītības, izpētes, izstrādes un inovāciju jomā, kopīgo publisko pasākumu organizēšanu, kā arī citu darbību veikšanu pēc savstarpējas vienošanās.

Vizītes turpinājumā sestdien, 24. augustā, aizsardzības ministrs tikās arī ar Ukrainas bruņoto spēku pārstāvjiem, kuriem tika nodotas dronu sistēmas, kas nekavējoties jau šobrīd tiek nogādātas Ukrainas bruņotajiem spēkiem frontē. Tāpat Sprūds Kijivā piedalījās svinīgā pasākumā par godu Ukrainas Neatkarības 33. gadadienai.

Kā ziņots iepriekš, aizsardzības ministrs Andris Sprūds darba vizītē apmeklē Ukrainu, kur tiekas ar Ukrainas amatpersonām. Tiekoties ar Ukrainas aizsardzības ministru Rustemu Umerovu, A. Sprūds informēja, ka Latvija starptautiskajai dronu koalīcijai 2025. gadā piešķirs 20 miljonus eiro. Tāpat Latvija un Ukraina noslēgusi vienošanos par Ukrainas karavīru apmācību dronu pilotu programmā. Pirmie Ukrainas dronu piloti jau ir uzsākuši apmācības Latvijā.

Tāpat Sprūds darba vizītes laikā apmeklēja Ukrainas parlamentu, kur tikās ar parlamenta priekšsēdētāju Ruslanu Stefančuku. Tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja aktuālo situāciju reģionā, abu valstu sadarbību dronu koalīcijas un industrijas jomā. Latvija turpina sniegt militāro palīdzību Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Kā galvenie atbalsta elementi ir noteikti Latvijas un Apvienotās Karalistes vadītā dronu koalīcija, munīcijas iegādes, Ukrainas karavīru apmācības un materiāltehnisko līdzekļu nodrošināšana. Saskaņā ar parakstīto vienošanos starp Latviju un Ukrainu katru gadu līdz 2026. gadam paredzēts Ukrainai sniegt militāro atbalstu 0,25% apmērā no iekšzemes kopprodukta.

Latvija ir iniciējusi un kopā ar Lielbritāniju vada Dronu koalīciju. Kopš koalīcijas dibināšanas šī gada februārī, Latvija nodrošinājusi 3000 dažāda tipa un veiktspējas kaujas dronu piegādi Ukrainai. Latvija dronu koalīcijas vajadzībām šogad atvēl 20 miljonus eiro. Līdz gada beigām Aizsardzības ministrija turpinās iegādāties Latvijā ražotus dronus Ukrainas vajadzībām. Iegāžu summas tiek sadalītas vairākos iepirkumos, lai ne tikai nodrošinātu iespēju uzņēmumiem pakāpeniski palielināt ražošanas apjomus, bet arī nodrošinātu iespēju pielāgoties Ukrainas vajadzībām.