foto: Shutterstock
Šogad Latvijā graudaugu raža varētu būt lielāka nekā pērn
Šogad Latvijā graudaugu raža varētu būt lielāka nekā pērn.
Bizness un ekonomika
2024. gada 3. jūlijs, 11:39

Šogad Latvijā graudaugu raža varētu būt lielāka nekā pērn

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Šogad Latvijā graudaugu raža varētu būt lielāka nekā pērn, prognozēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā (LLKC).

Vienlaikus LLKC atzīmē, ka būtisku ietekmi uz ražas potenciālu šogad ir atstājis atšķirīgais siltuma un mitruma nodrošinājums reģionos, tāpat arī pastiprināta kaitēkļu izplatība graudaugos un rapsī, tomēr raža tiek prognozēta lielāka, nekā pērn, kad bija ilgstošs sausums.

LLKC augkopības konsultanti min, ka, pēc jūnija beigās veiktās vasarāju sējumu novērtēšanas, vasaras kviešu ražība šogad varētu būt 3,6 tonnas no hektāra, auzu - trīs tonnas no hektāra, vasaras miežu - 2,9 tonnas no hektāra, vasaras rapša - 1,5 tonnas no hektāra, griķu - viena tonna no hektāra, bet kartupeļu - 23 tonnas no hektāra.

Komentējot ražas perspektīvas pa reģioniem, LLKC eksperti skaidro, ka Vidzemes reģionā līdz ar mitro pavasari vasarāju sēja tika sākta tikai maija sākumā. Vēlu sētie mieži ir maz sacerojuši, bet auzās vērojamas laputis. Vasaras kvieši saceroja labi, taču blīvākos sējumos vērojama miltrasas izplatība. Savukārt kartupeļiem mitrums ir optimāls bumbuļu veidošanai.

Tikmēr Kurzemē ir vietas, kur lietus nav bijis, tādējādi sausumam apdraudot augu attīstību. Taču griķi ir labi saauguši, lai gan atkarībā no sējas laika ir ļoti atšķirīgas attīstības stadijas, norāda LLKC.

Latgalē, salīdzinot ar pārējiem reģioniem, vairāk bija novērojums sausums, līdz ar to arī ražas līmenis tiek prognozēts mazāks, skaidro augkopības konsultanti, piebilstot, ka Latgalē vasarāju augu attīstībā ir lielas atšķirības atkarībā no sējas laika gan vasaras rapsim, gan griķiem.

LLKC Preiļu augkopības konsultante Inese Magdalenoka norāda, ka Preiļu pusē agrāk sētie vasarāji ir labāk attīstījušies, nekā vēlāk sētie. Vasaras rapša ražas potenciālu būtiski ietekmējuši kaitēkļi, it īpaši krustziežu spīdulis un sēklu smecernieks. Tikmēr griķu attīstība ir nevienmērīga, tostarp agrāk sētie jau zied. Savukārt kartupeļi ir labi attīstījušies.

Savukārt LLKC augkopības konsultante Ilze Skudra atzīmē, ka Zemgales reģionā graudaugiem mitrums pavasarī veicināja cerošanu, bet vēlāk - līdz ar gaisa temperatūras paaugstināšanos - augi intensīvi sāka stiebrot un atmeta izveidojušos sāndzinumus. Tādējādi samazinājās produktīvo stiebru skaits. Vasaras rapsim siltums un mitrums nodrošināja sazarošanos un labas ražas veidošanos.

LLKC darbojas kopš 1991.gada un ir lielākais lauku konsultāciju sniedzējs Latvijā. Tā mērķis ir, apzinoties atbildību par lauku vidi, veicināt lauku labklājību, nodrošinot klientiem pieejamību zināšanām, konsultācijām un citiem ar nozari saistītiem pakalpojumiem.