foto: Shutterstock
Ja priekšnieks izvērš bosingu
Auto un tehnoloģijas
2024. gada 28. jūnijs, 11:47

Ja priekšnieks izvērš bosingu

Jauns.lv

Termins bossing radās Amerikas Savienotajās Valstīs 2000. gadu sākumā un tiek lietots, lai apzīmētu konflikta veidu darbavietā, kurā vadītājs sistemātiski izmanto nomācošu, dominējošu uzvedību.

Jums ir tieši tādas pašas tiesības izvēlēties vadītāju, kā viņam darbinieku. Nosakiet kritērijus, ar ko esat gatavs samierināties un kas ir nepieņemami nekādos apstākļos.

Ja saprotat, ka esat nokļuvis aizskarošās attiecībās ar vadību, tad, pirms pieņemt lēmumu pamest gladiatoru arēnu un sākt meklēt jaunu darbu, centieties izprast situāciju. Galu galā mēģinājums atrisināt konfliktu, nevis novērsties no tā, ir arī neatsverama profesionālās pieredzes sastāvdaļa. Visiem, pat briesmīgajiem monstriem, ir ievainojamības – atcerieties par vampīriem un ķiplokiem. Tomēr ar biznesa briesmoņiem viss ir nedaudz sarežģītāk, un no tiem nevar atbrīvoties ar garšvielu kaudzi, tāpēc vajadzētu izmantot citas metodes.

Pierakstiet incidentus. Pirmkārt, tas ļaus saprast, cik adekvātas ir jūsu prasības vadītājam, vai spiediens no viņa puses ir sistēma vai atsevišķi, nesaistīti nedraudzīgas uzvedības gadījumi. Otrkārt, nosakiet, kurš ir jūsu pusē, tos, kuriem ir antipātijas pret komandā notiekošo, bet nerunājiet skaļi. Tas palīdzēs pierādīt, ka jūs patiešām tiekat iebiedēts.

Ar materiāliem nav jāvēršas tiesā – tos var izmantot kā argumentu, lai piespiestu pārkāpēju pie sienas un piespiestu viņu pārtraukt iebiedēšanu, vai arī sazināties ar personāldaļu, ja tāda ir, un ziņot par bosinga gadījumiem. Personāldaļa ir atbildīga par darbinieku interešu aizsardzību, un tai ir jārīkojas, lai problēmu atrisinātu.

Šādā situācijā svarīgi būt uzmanīgākam pret saviem tiešajiem pienākumiem un nepieļaut kļūdas. Pēc iespējas vairāk koncentrējieties uz darba uzdevumiem.

Nekad nesāciet kliegt. Publisks skandāls ir īsti sirds svētki priekšniekam, kurš ir noskaņots pret jums, turklāt viņam ir iespēja pārvērsties par upuri.

Pēdējais risinājums, par kuru vērts izšķirties, ja nevarat atrisināt konfliktu pats, ir vērsties pie sava augstākā priekšnieka kā šķīrējtiesneša. Tiesa, apelācija uz to, ka “saimnieks ir gudrs, viņš spriedīs”, diemžēl reti nes augļus.

Ja tas nedod nekādus rezultātus, sniedziet prasību tiesā. Tikai vispirms konsultējieties ar juristu, jo būs ārkārtīgi grūti pierādīt morālā uzbrukuma faktu, tāpēc var noderēt sarunu ieraksti ar pāridarītāju un sarakstes fragmenti. Ja jurists neiesaka vērsties tiesā, tad bosinga problēmas risināšanā ir saprātīgi meklēt citu darbu. Garīgā un fiziskā veselība ir ārkārtīgi nozīmīga, ir svarīgi atrasties cieņpilnā darba vidē.

Skaidro jurists, Aleksejs Jeļisejevs, aleksejs@jelisejevs.lv