Bankas "Citadele" vadītāja: tūlītējas izmaiņas kreditēšanā pēc ECB likmju samazinājuma nav gaidāmas
foto: Edija Pālens/LETA
Bankas "Citadele" valdes priekšsēdētāja Rūta Ežerskiene.
Bizness un ekonomika

Bankas "Citadele" vadītāja: tūlītējas izmaiņas kreditēšanā pēc ECB likmju samazinājuma nav gaidāmas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Tūlītējas un būtiskas izmaiņas kreditēšanā pēc Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmuma samazināt tās galvenās likmes nav gaidāmas, norādīja bankas "Citadele" valdes priekšsēdētāja amatam izvirzītā līdzšinējā valdes locekle Rūta Ežerskiene.

Viņa norādīja, ka augstās procentu likmes šobrīd ir visnozīmīgākais faktors, kas ierobežo kreditēšanu, tādēļ to samazināšana ir būtiska kreditēšanas veicināšanā.

Vienlaikus Ežerskiene pauda, ka tūlītējas, ļoti lielas izmaiņas kreditēšanā, pēc ECB lēmuma samazināt procentu likmes, visticamāk, neredzēsim. 

"Šis ECB procentu likmju samazinājums jau iepriekš tika plaši komunicēts un finanšu tirgos faktiski tika gaidīts, un lielā mērā iecenots EURIBOR likmēs. Piemēram, sešu mēnešu EURIBOR likme jau bija samazinājusies no nedaudz vairāk kā 3,9% marta sākumā līdz 3,75% dienu pirms ECB lēmuma," skaidroja Ežerskiene. 

Tajā pašā laikā viņa atzīmēja, ka kreditēšanā ir jūtama pakāpeniska aktivitātes un pieprasījuma palielināšanās, lai gan par ļoti būtiskām izmaiņām vēl runāt nevar. 

"Tādēļ ir svarīgi, cik ātri sekos nākamie ECB soļi. Ja piepildīsies finanšu tirgus prognozes un līdz gada beigām ECB vēl vismaz vienu vai divas reizes mazinās procentu likmes, tad EURIBOR, visticamāk, turpinās pakāpeniski samazināties un līdz gada beigām pietuvoties jau 3%. Šāds procentu likmju līmenis jau būtu tāds, kur mēs varam gaidīt jūtamāku kreditēšanas aktivēšanos," teica Ežerskiene.

Viņa arī piebilda, ja finanšu tirgos mazināsies likmes, tas atspoguļosies arī klientu noguldījumu likmēs, taču šajā ziņā banku konkurence šobrīd ir diezgan aktīva un strauju depozītu likmju kritums nav sagaidāms.