Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Noliktavās krāvējus sāks aizstāt roboti
foto: REUTERS/SCANPIX
“Apollo” ir pirmais komerciālais humanoīdais robots, kas izstrādāts kopdarbam ar cilvēkiem.
Auto un tehnoloģijas

Noliktavās krāvējus sāks aizstāt roboti

Māris Puķītis

Jauns.lv

Viena no pasaules lielākajām loģistikas kompānijām “GXO” sadarbībā ar Teksasas robotu būves uzņēmumu “Apptronik” gatavojas darbam noliktavās ASV izmantot humanoīdos jeb cilvēkveida robotus “Apollo”.

Izmantojot nomaināmas baterijas, šīs mašīnas var darbināt ilgāk kā jebkuru citu humanoīdo robotu. To “ekstremitātes” veidotas, atdarinot cilvēka muskuļu spēku, taču roboti nenogurst, neiet ne pīppauzē, ne pusdienas pārtraukumā, nedibina arodbiedrības un nestreiko. Robots spēj nest nepilnus 25 kilogramus smagu kravu, tas ir 1,76 metru garš, var darboties drošā sadarbībā ar cilvēkiem. Patlaban norit izmēģinājumi laboratorijā, pirms robotus likt pie reāla darba. 

2023. gadā “GXO” jau palielināja savu noliktavu automatizācijas vienību skaitu par aptuveni 50% un izmēģināja plašu jaunas aparatūras un programmatūras risinājumu klāstu – mākslīgā intelekta darbinātu robotiku un autonomos transportlīdzekļus.

“Apptronik” līdzdibinātājs un izpilddirektors Džefs Kardenass norāda, ka mērķis ir izveidot robotus, kas gan spēj nest kastes, gan veikt sīkas, precīzas kustībām, piemēram, atsevišķu priekšmetu atlasei vai svītrkodu skenēšanai. Uzņēmums apgalvo, ka “Apollo” tuvākajā laikā sāks darboties noliktavās, ražotnēs, veikalos, piegādē uz mājām, veco ļaužu aprūpē un neskaitāmās citās jomās.

Tēmas