Izdevīgi: Baltijā elektroenerģijas cena kritusies
Bizness un ekonomika
2024. gada 17. jūnijs, 16:19

Izdevīgi: Baltijā elektroenerģijas cena kritusies

Biznesa nodaļa

Jauns.lv/LETA

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā, Lietuvā un arī Igaunijā samazinājās par 6% un bija 89,32 eiro par megavatstundu (MWh), informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenas "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos bija atšķirīgas."Nord Pool" sistēmas cena pagājušajā nedēļā pieauga par 26% un bija 34,31 eiro par MWh, tostarp elektroenerģijas vidējā cena Polijā pagājušajā nedēļā bija 101,48 eiro par MWh, bet Vācijā - 63,96 eiro par MWh.

Ziemeļvalstu tirdzniecības apgabalu cenu pieaugumu pagājušajā nedēļā galvenokārt noteica atjaunojamo energoresursu izstrādes kritums - vēja izstrāde samazinājās par 23%, bet saules izstrāde saruka par 10% salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu.

Papildus tam Ziemeļvalstīs ikgadējo apkopes darbu dēļ nebija pieejamas atomelektrostacijas "Ringhals 3" un "Olkiluoto 1". Savukārt cenu samazinājumu Baltijas valstīs nedēļas laikā ietekmēja zemas cenas nedēļas nogalē, kas svētdien, 16. jūnijā, sasniedza negatīvu līmeni.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 6679 gigavatstundas (GWh), bet izstrāde veidoja 7337 GWh. Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijā samazinājās par 1% un bija 445 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas daudzums samazinājās par 1% salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš un bija 105 GWh. Igaunijā patēriņš samazinājās par 2% - līdz 125 GWh, bet Lietuvā tika patērētas 215 GWh elektroenerģijas, kas ir pieaugums par 1% salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu.

Elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs samazinājās par 4%, un kopā tika saražotas 262 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrāde saruka par 10% salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu un bija 37 GWh. Tikmēr Igaunijā izstrāde pieauga par 1%, un tika saražotas 97 GWh, bet Lietuvā elektroenerģijas ražošana samazinājās par 6% - līdz 128 GWh.

Pagājušajā nedēļā izstrādes apmērs pret patēriņu Latvijā bija 35%, Igaunijā - 78%, bet Lietuvā - 60%. Baltijas valstīs tika saražoti 59% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.