foto: LETA
Rinkēvičs norāda, ka par spīti neveiksmēm "Rail Baltica" projekts jāvirza uz priekšu
Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs.
Bizness un ekonomika
2024. gada 12. jūnijs, 13:43

Rinkēvičs norāda, ka par spīti neveiksmēm "Rail Baltica" projekts jāvirza uz priekšu

Biznesa nodaļa

Jauns.lv / LETA

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs norādījis, ka "Rail Baltica" dzelzceļa līnijas projektā ne vien ir jāmeklē atbildīgie par līdzšinējām neveiksmēm, bet arī jākoncentrējas uz lēmumiem, lai projektu sekmīgāk virzītu uz priekšu.

Jau ziņots, ka Valsts kontroles situācijas izpēte liecina, ka "Rail Baltica" projekta virzība ir apdraudēta, jo aprēķinātās izmaksas septiņu gadu laikā ir pieaugušas četrkārtīgi un var radīt 10–19 miljardu eiro budžeta deficītu. Valsts prezidents norādījis, ka Valsts kontroles ziņojums par projekta problēmām ir jāpārrunā Baltijas valstu valdību vadītāju līmenī, jo daudzi secinājumi par situāciju Lietuvā, Latvijā un Igaunijā ir līdzīgi, piemēram, visur ir redzams sadārdzinājums, kas, Rinkēviča ieskatā, ir diezgan saprotami, jo projekta attīstības laikā izmaksas mainās un jāņem vērā inflācijas ietekme.

foto: Valsts kontrole.
Izmaksu pieaugums.

"Manuprāt, ir lietas, par kurām ir jārunā Baltijas valstu līmenī, kā mēs virzāmies tostarp saistībā ar Eiropas Savienības (ES) finansējumu. Tās ir arī diskusijas ar Eiropas Komisiju un citām bloka dalībvalstīm," klāstīja politiķis.

Valsts prezidents klāstīja, ka, piedāvājot projektu, finansiālās aplēses ir aptuvenas, taču, kad parādās detaļas, piemēram, projektēšana, vides izpēte, zemju atsavināšana, "tas ir pilnīgi cits stāsts". Viņš aicināja arī atcerēties milzīgo inflācijas lēcienu, kas ietekmējis visu, taču nenoliedza arī projekta pārvaldības ietekmi.

"Daudzos jautājumos atbildīgā ministrija nav gājusi uz valdību ar ziņojumu. [..] Jājautā, kāpēc lēmumi nav tikuši virzīti uz Ministru kabinetu. Domāju, par to būs diskusija valdībā, kā izveidot sistēmu, lai valdība par būtiskiem lēmumiem ne tikai būtu informēta, bet arī pieņemtu lēmumus, jo tie attiecas uz valsts budžeta līdzekļiem," teica Rinkēvičs.

Pēc prezidenta vārdiem, projekta kontekstā Latvijā tūliņ tikšot izdarīts viss, kas "parasti Latvijā notiek" - tiks aktīvi meklēti vainīgie, notiks diskusijas par pagātni, taču ir jāpieņem lēmumi, ko darīt tālāk.

"To gan es varu teikt, ka tas nav vienkārši. Trim valstīm ir arī trīs dažāda lēmumu pieņemšana, dažreiz arī atšķirīgas intereses. [..] Domāju, ka noteikti būs diskusija par to, kas ir izdarīts pareizi vai nepareizi, taču mani vairāk interesē, ko darīt tālāk," sacīja Valsts prezidents.