Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Bizness un ekonomika

Kā nodrošināt pensiju vecumdienām? Naudas ABC - kļūsti par savu finanšu ekspertu! 

Biznesa nodaļa

Sadarbības projekts

Ikviens strādājošais agrāk vai vēlāk dosies pensijā, tādēļ svarīgi ir, lai, sasniedzot pensionēšanās vecumu, mūsu pūrā būtu ne tikai darba stāža gadi, bet arī pieklājīga pensija. Par to jārūpējas jau kopš jaunības, kad sākam algotā darba gaitas, atlicinot daļu nopelnītā pensijas uzkrāju-mam, saka “Luminor” finanšu eksperts Raivis Vutnāns.

Sākt veidot pensijas uzkrājumu nav par vēlu arī 40 gados, tomēr ieteicams to darīt jau kopš pašas jaunības. Lai pensijas gados varētu saglabāt savu ierasto dzīves līmeni, uzkrājums jāveido pensiju 3. līmenī. 

Vai sākt veidot pensijas uzkrājumu 40 gados nav par vēlu?
Vispareizākais laiks veidot uzkrājumu ir tieši tagad, tomēr finansiāli prātīgāk ir sākt to darīt pēc iespējas jaunākā vecumā, lai vecumdienās uzkrājums maciņam ir daudz patīkamāks. Piemēram, sākot veikt iemaksas pensiju 3. līmenī jau no 20  gadu vecuma, ir iespējams uzkrāt pat trīs reizes lielāku summu, nekā tādas pašas iemaksas veicot pēc 40 gadu vecuma (ja ikmēneša 50 eiro uzkrājumu pensiju 3. līmenī sākat veikt 20 gadu vecumā, sasniedzot, pensionēšanās vecumu, tas būs ap 70 000 eiro; ja 40 gados – ap 20 000 eiro). Tas galvenokārt iespējams, ņemot vērā salikto procentu likumu, kas nozīmē, ka jau nopelnītie procenti turpina pelnīt jaunus procentus.

Kā lai pensijas vecumā saglabā ierasto dzīves līmeni?
Lai pensijas gados saglabātu ierasto dzīves līmeni un vairs nevajadzētu strādāt, pensijai vajadzētu būt vismaz 70 % apmērā no algas pirms pensionēšanās. Diemžēl pensiju 1. un 2. līmenis Latvijā no tās var nodrošināt tikai aptuveni 40–50 %. līdz ar to bez uzkrājumu veidošanas vai ieguldījumiem, piemēram, nekustamajā īpašumā, tas faktiski nav sasniedzams.

Ieguldījumi ir saistīti ar risku, tie var nest gan peļņu, gan zaudējumus. Šī informācija ir sniegta informatīviem nolūkiem un nav uzskatāma par piedāvājumu, rekomendāciju vai ieteikumu.