foto: Publicitātes foto / Shutterstock
No skaitļiem uz sapņiem: kā iemācīties plānot savu budžetu?
Bizness un ekonomika
2024. gada 16. maijs, 08:00

No skaitļiem uz sapņiem: kā iemācīties plānot savu budžetu?

Sadarbības projekts

Gandrīz ikvienam no mums ir bijusi situācija, kad nākas apdomāt – kur es tērēju savu naudu un vai varētu tērēt mazāk un uzkrāt vairāk? Tā kā mēs ne vienmēr pārvaldām savus ieņēmumus un izdevumus, mēneša beigās varam attapties, ka esam dzīvojuši pāri saviem līdzekļiem un josta ir jāpievelk ciešāk vai pat vēl ļaunāk. Finansiālā stabilitāte ir svarīgs dzīves aspekts, kas palīdz mums apmierināt savas vēlmes un vajadzības, kā arī ļauj justies drošāk par dzīvi nākotnē. Luminor bankas finanšu eksperte Jekaterina Ziniča ir sagatavojusi piecus padomus, kas palīdzēs plānot savu budžetu, lai nodrošinātu sev finansiāli apdomīgāku ikdienu un drošāku nākotni.

Ienākumu un izdevumu analīze

Lai veiksmīgi izplānotu savu budžetu un vairs nedzīvotu “no algas līdz algai”, pirmais solis ir savu ienākumu un izdevumu apkopošana. Tas palīdzēs noskaidrot, kurās dzīves jomās tiek tērēta budžeta vislielākā daļa, un, saliekot budžetu “pa plauktiņiem”, var vienkāršāk atrast ieekonomēšanas iespējas. Sākotnēji šķietamajiem niekiem var būt liela patiesā vērtība, kas veido robu budžetā, šiem it kā nebūtiskajiem izdevumiem summējoties. Piemēram, ik pēc pāris dienām pirktā kafija, kas maksā vismaz 2 eiro, gada laikā no maka paņems jau vairāk nekā 300 eiro. Īpaši šis aspekts ir attiecināms uz cilvēkiem, kuriem ir kādi kaitīgi ieradumi, piemēram, smēķēšana, azartspēles vai pārmērīga alkohola lietošana. Apdomājiet iespēju šos ieradumus ierobežot vai atteikties no tiem pavisam, jo tas ne vien veicinās finansiālo labklājību, bet arī uzlabos veselību kopumā.

Mērķu definēšana

Konkrētu mērķu izvirzīšana ne tikai palīdzēs gūt motivāciju taupīt, bet arī ļaus strukturēti veidot budžeta plānojumu. Vieglākais veids, kā to darīt, ir izvirzīt konkrētu mērķi, piemēram, jauna televizora iegāde vai ilgi gaidītais ceļojums, kuram katra mēneša sākumā atliekat noteiktu summu. Ar laiku šāda darbība pārtaps par ieradumu arī pēc mērķa sasniegšanas, un tad šo summu var, piemēram, iemaksāt pensiju 3. līmenī vai uzkrāt kā citādi. Uzkrājumus veidot ir īpaši ērti, ja tiek izveidots krājkonts, kas var kalpot ne tikai kā “krājkase”, bet arī peļņas avots, saņemot procentus par noguldīto  un regulāri atlikto summu.

Prioritāšu izvērtēšana

Kad būsiet izveidojuši savu budžeta analīzi, izvērtējiet savu tēriņu prioritātes – vai līdzekļi tiek izlietoti pamatoti un saprātīgi? Iespējams, budžeta izpēte atklāj, ka pārlieku daudz naudas tērējat impulsīviem pirkumiem vai izklaidei. Pirms spontānu vai dārgu preču iegādes mēģiniet nogaidīt 24 stundas, lai nekļūtu par atlaižu upuri un izprastu, vai prece jums tiešām ir nepieciešama. Tāpat pārskatiet savus ikmēneša abonementus – iespējams, jūs maksājat par, piemēram, lietotnēm vai laikrakstiem, kuri jums nav nepieciešami, bet tie paši ir pagarinājuši abonementu uz ilgāku laiku. Tāpat veidojiet pirkumu sarakstu, dodoties iepirkties – arī tas ļaus kritiski izvērtēt pirkumu nepieciešamību un pieņemt atbilstošu lēmumu.

Zelta likums budžeta plānošanā

Eksperti iesaka ievērot diezgan plaši zināmu metodi budžeta plānošanā – 50/30/20, kas apzīmē 50% ienākumu novirzi mājsaimniecības neatliekamajām vajadzībām, 30% apģērbam, izklaidei, dāvanām un citām vēlmēm, bet atlikušos 10-20% uzkrājumu veidošanai. Uzkrājums var būt gan īstermiņa, lai sasniegtu kādu nelielu mērķi, gan ilgtermiņa, nodrošinot sev drošības spilvenu neparedzētiem finansiāliem izaicinājumiem dzīvē. Gadījumā, ja tērējat vairāk par 50% neatliekamajām vajadzībām, mēģiniet meklēt veidus, kā tēriņus mazināt. Piemēram, ja ikdienā daudz tērējat pārtikai, izplānojiet nedēļas ēdienkarti, lai atteiktos no nepārdomātiem pirkumiem. Tajā pašā laikā, ja daudz ēdat ārpus mājām, apdomājiet iespēju vairāk gatavot mājās, reizē ietaupot un padarot to par kopīgu laika pavadīšanu ar ģimeni. Savukārt, ja tērējat vairāk par 30% sevis lutināšanai un izklaidēm, izvērtējiet iespēju apmeklēt bezmaksas pasākumus vai izvēlēties ilgtspējīgākas preces, kas kalpo ilgāk. Nav jāuztraucas, ja sākotnēji liksies, ka šāda formula ir grūti īstenojama - galvenais ir sākt un ar laiku to mainīt pēc iespējām un vajadzībām.

Izvēlēties sev piemērotāko uzkrāšanas paņēmienu

Kad esat sākuši ievērot tā saukto zelta likumu savā budžeta plānošanā, varēsiet atrast vairākus paņēmienus, kā ikdienā radīt paradumu uzkrāt. Viens no vienkāršākajiem veidiem ir automātiskais maksājums internetbankā, katru mēnesi sev ērtā datumā pārskaitot konkrētu summu uz atsevišķu norēķinu kontu vai krājkontu. Vēl viens paņēmiens ir tieši pirms algas saņemšanas visu no iepriekšējā mēneša atlikušo naudu, ja tāda ir, pārskaitīt uz krājkontu vai, piemēram, sākt investēt – tas varētu motivēt katru mēnesi atlikt arvien lielāku summu. Savukārt visus negaidītos ienākumus – piemēram, prēmijas, nodokļu pārmaksu vai dzimšanas dienā uzdāvinātos līdzekļus – ieteicams izvērtēt un novirzīt esošajiem uzkrājumiem vai izmantot, lai uzsāktu krāt kādam jaunam mērķim.