Zimbabve jauno naudu "zeltu" garantēs ar zeltu
Zimbabves jaunā nauda – goldi (foto: Scanpix / dpa / picture-alliance)
Bizness un ekonomika
2024. gada 6. aprīlis, 08:49

Zimbabve jauno naudu "zeltu" garantēs ar zeltu

Māris Puķītis

Jauns.lv

Zimbabve ieviesusi jaunu naudu, nosauktu par Zimbabves goldu jeb zeltu (Zimbabwe Gold – ZiG), kam par garantiju kalpo zelts un ārvalstu valūta. Šim centrālās bankas lēmumam beidzot jāstabilizē valsts finanšu sistēma.

Šī Āfrikas valsts atgriežas pie labi aizmirsta vecā – pasaule pilnībā atteicās no zelta standarta pagājušā gadsimta 70. gados.

Zimbabve gadiem ilgi cieta no hiperinflācijas, kas sasniedza piecus miljardus procentu, pat par maizi bija jānoskaita nauda pēc svara. 2009. gadā Zimbabve atteicās no savas naudas un atļāva norēķinos izmantot ASV dolārus, eiro, pat Ķīnas juaņas, jo pašu naudas sistēma bija sabrukusi.

2019. gadā Zimbabve atjaunoja savu naudu, taču atgūt uzticību bija grūti, un vairāk nekā 80% norēķinu turpinājās ārvalstu valūtās. Kopš šā gada sākuma Zimbabves dolāra vērtība bija kritusies par vairāk nekā 70%, martā cenu kāpums pārsniedza 55%. Cīnoties pret inflāciju, 2022. gadā Zimbabve izlaida zelta monētas.

Jaunie Zimbabves goldi cirkulēs apgrozībā līdzās ārvalstu valūtām, paziņojis centrālās bankas vadītājs Džons Mušajavanhu. Golda sākuma kursu noteiks noslēdzošais starpbanku maiņas kurss 5. aprīlī un pasaules zelta cena 4. aprīlī. Centrālās bankas rīcībā ir 100 miljoni ASV dolāru skaidrā naudā un 2,52 tonnas zelta 185 miljonu dolāru vērtībā rezerves aktīvos.
Bankām nekavējoties jākonvertē savi pašreizējie Zimbabves dolāra atlikumi goldos, iedzīvotājiem dota 21 diena apmaiņai.