foto: Aculiecinieka foto / sociālie tīkli
Sankcijas neliedz Latvijā tirgot krievu "pacanu" čipsus
Šos čipsus Latvijā tirgo pilnīgi likumīgi. Ar "пацан" Krievijā apzīmē kriminālas bandas ierindnieku.
Bizness un ekonomika
2024. gada 25. marts, 06:15

Sankcijas neliedz Latvijā tirgot krievu "pacanu" čipsus

Māris Puķītis

Kas Jauns Avīze

Ja kaut ko dara, tad izdara līdz galam – šis princips izpaliek, nosakot sankcijas pret Krieviju. Eiropas Savienība nav aizliegusi mangāna rūdas eksportu Krievijas ieroču ražošanai, bet ārpus Saeimas pieņemtā lauksaimniecības preču melnā saraksta palikuši pat čipsi.

Daudzus pārsteigusi sociālajos tīklos vērojamā Krievijā ražoto kartupeļu čipsu Pacan reklāmas kampaņa. Tā ir atsauce uz pērn klajā laisto seriālu Слово пацана. Кровь на асфальте (Puiša vārds. Asinis uz asfalta), kas stāsta par 80. gadu jauniešu bandām PSRS laikā Kazaņā. Čipsu iepakojumi noformēti atbilstoši agresorvalstī populārajai cietumu un vārtrūmes huligānu subkultūrai.

Un viss ir likumīgi – Zemkopības ministrijas preses pārstāve Dagnija Muceniece Kas Jauns Avīzei apliecina, ka uz čipsiem neattiecas jaunais sankciju saraksts. Tādējādi ar mūsu valsts varas atļauju agresors vismaz šādi var turpināt konkurēt ar Latvijas ražotājiem un vienlaikus popularizēt pacanu kultūru.

Sankciju sarakstā kas stājās spēkā 8. martā, no Krievijas un Baltkrievijas Latvijā aizliegts ievest visu veidu dārzeņus, augļus, riekstus, graudaugus, lopbarību un tās izejvielas. Tajā pašā laikā tas neattiecas uz gaļas, zivju, piena, maizes produktiem, saldumiem, sulām, čipsiem, saulespuķu sēkliņām.