foto: Nemo
Krāslavas šuvējas spēj konkurēt pat ar Ķīnu
Jaunajā “Nemo” cehā Krāslavā top ekipējums Eiropas autoceļotājiem.
Bizness un ekonomika
2024. gada 18. februāris, 05:32

Krāslavas šuvējas spēj konkurēt pat ar Ķīnu

Kas Jauns Avīze

Tā vien šķiet, ka viss ir ražots Ķīnā, it sevišķi tekstilizstrādājumi. Tomēr uzņēmums “Nemo” Krāslavā atklājis jaunu šūšanas cehu, kur sadarbībā ar partneriem no Skandināvijas top autoceļotāju teltis un cits tūrisma ekipējums Eiropas tirgum.

Lielākās grūtības sagādāja speciālistu piesaiste un apmācība. Nemo ir viens no lielākajiem darba devējiem Krāslavas novadā, kur šuj sieviešu virsdrēbes, bet pandēmijas laikā arī higiēniskās un medicīnas maskas. Šeit strādā vairāk nekā 150 cilvēku, no tiem jaunajā cehā divdesmit.

Jau tuvākajā laikā vajadzēs vēl vairāk darbinieku, ziņo Latvijas Radio. Tas ir būtiski, jo bezdarba līmenis Krāslavā ir trešais augstākais valstī pēc Ludzas un Rēzeknes novadiem un veido 9,8%, bez darba pagājušā gada nogalē bija reģistrēti vairāk nekā 1200 krāslaviešu.

Jauna virziena meklējumi sākti jau sen, jo šūšanas biznesā grūti konkurēt ar Āziju. “Atradām partnerus, kuri atnāca ar klientiem un investīcijām. Esam novērojuši, ka visā pasaulē saistībā ar kovidu ļoti strauji attīstījās tūrisms, un cilvēkiem patīk iet ārā, uzreiz [vajadzīgas] ir teltis, guļammaisi. Mūsu fokuss ir teltis, tas ir ļoti specifisks pasūtījums no starptautiskā uzņēmuma “Thule”,” Latvijas Radio stāsta “Nemo” valdes priekšsēdētāja Inga Zemdega-Grāpe.

Pēc vairāk nekā gadu ilgas prototipu izstrādes tiek šūtas saliekamās teltis, kas stiprinās uz metāla platformas automašīnas aizmugurē, lai nav jāguļ uz zemes. Saliktā veidā telts ir kā neliels čemodāns. Krāslavā ražo arī pāri nostiepjamas nojumes un matračus. Saražoto piedāvā Eiropas tirgū, drīz vien varētu būt arī Amerikā. Daļa darbu, proti, metāla detaļu izgatavošana un komplektēšana, gan notiek citviet.

Šuvējiem un līmētājiem darba vietas pagaidām ir aizpildītas. Zemdega-Grāpe teic, ka martā jābūt 22 darbiniekiem, jāturpina attīstīties līdz 30 cilvēku komandai, “ieskaitot šuvējus, pakotājus, noliktavas cilvēkus; tā kā pieprasījums būs liels, tad mums būs jāpalielina sava kapacitāte visai drīz”. “Darām visu iespējamo, lai piesaistītu krāslaviešus un apmācītu tos,” uzsver Zemdega-Grāpe.

Pirms gada “Nemo” kļuva par Zviedrijas “Artex AB” meitasuzņēmumu, arī jaunais cehs tapis, pateicoties zviedru investīcijām.