foto: Shutterstock
"Google" ieviesīs izmaiņas, kas ietekmēs teju ikvienu, kas "reklamējas" internetā
Auto un tehnoloģijas
2024. gada 16. februāris, 09:41

"Google" ieviesīs izmaiņas, kas ietekmēs teju ikvienu, kas "reklamējas" internetā

Jauns.lv

Pavisam drīz, marta sākumā, "Google" "iedarbinās" izmaiņas, kuras tehnoloģiju gigants izsludināja jau pirms laba laika un kuras attieksies uz teju visiem uzņēmumiem, organizācijām un citiem, kas izmanto digitālas reklāmas, norāda “iMarketings.lv” vadošais stratēģis Sergejs Volvenkins.

Proti, ja līdz 6. martam reklāmdevēji savās mājaslapās neiestatīs "Consent Mode", tad viņiem vairs nebūs iespējas izmantot "Google" remārketinga reklāmas kampaņas.

Remārketings - izmanto gandrīz ikviens, kas "reklamējas" internetā.

Remārketings šajā gadījumā ir kampaņas veids, kas atkārtoti uzrunā mājaslapas apmeklētājus. Piemēram, ja apmeklētājs ir interesējies par velosipēdu manā mājaslapā, bet nav to nopircis, es varu uzrunāt šo lietotāju ar atgādinošu reklāmu par šo velosipēdu, iedodot potenciālajam klientam kādu speciālu piedāvājumu. Lieki piebilst, ka šis kampaņu veids ir viens no populārākajiem un to izmanto praktiski ikviens uzņēmums, kas izvieto reklāmas internetā.

Turpmākos mēnešos situācija sarežģīsies vēl nopietnāk. Proti, tie uzņēmēji, kam nebūs iestatīts "Consent Mode" līdz gada beigām, nevarēs redzēt atskaiti par "Google" reklāmas kampaņu efektivitāti jeb neredzēs reklāmguvumus (Conversions).

Reklāmguvums šajā gadījuma ir vērtīga darbība mājaslapā. Piemēram, pirkums vai pieteikums. Reklāmguvumu iestatīšana ļauj saprast, cik efektīvi strādā reklāma un cik tā ir ienesusi reālus pirkumus/pieteikumus. Reklāmguvumu atsekošanas neiespējāmība faktiski būs atgriešanās talajā 2010.gadā, kad interneta reklāma tikai uzņēma apgriezienus un reklāmdevējiem nebija tehnisku iespēju precīzi novērtēt digitālo reklāmas kampaņu efektivitāti.

Kas ir "Consent Mode"?

"Consent Mode" (turpmāk - CM) ir "Google "produkts, kas nepieciešams, lai nodotu uz "Google" mājaslapas apmeklētāja izvēli, ar kādiem saviem datiem šis apmeklētājs piekritis dalīties un vai vispār ir piekritis dalīties. CM izmantošanas priekšrocība ir tajā, ka CM dod iespēju modelēt trūkstošos datus par apmeklējumu tajā gadījumā, ja lietotājs nav piekritis dalīties ar saviem datiem, stāsta Sergejs Volvenkins, "iMarketings.lv" vadošais stratēģis.

Varētu jautāt, kur varētu būt zemūdens akmens ar CM? Ja reiz tehnoloģija ir tik spēcīga, tad tā ir jāuzstāda un tikai jāturpina izvietot reklāmas! Taču realitātē CM iespējams uzstādīt tikai tad, kad mājaslapa ievēro "Consent Policy". Un tieši šis moments ir fundamentālas izmaiņas digitālajā mārketingā. Proti, visiem uzņēmumiem, kas vēlas turpināt efektīvi reklamēties internetā, būs jāpanāk, lai mājaslapa ievēro "Consent Policy", un tas ir lielākais zemūdens akmens.

Ja mājaslapa ievēro "Consent Policy", tad "Google" kādu daļu no mājaslapas apmeklējumiem var arī neredzēt. Tas notiek tāpēc, ka apmeklētājs var izvēlēties opciju nedalīties ar saviem datiem un tad "Google Analytics 4" neredzēs šo lietotāju.

Piemēram, ja mājaslapu ir apmeklējuši 100 cilvēki un 60 no tiem izvēlējās nedalīties ar saviem datiem, tad uzņēmums savā "Google Analytics 4" (GA4) kontā redzēs datus tikai par 40 apmeklējumiem. Par pārējiem 60 apmeklējumiem dati "Google Analytics 4" neienāks.

Jāprecizē, ka tādu "neredzamo" lietotāju īpatsvars nav zināms, bet noteikti tam ir augoša tendence.

Faktiski pēc "Consent Policy" iestatīšanas mājaslapā katrs uzņēmējs ar lielu varbūtības pakāpi redzēs datu kritumu savā GA4 kontā, jo daļa no datiem tajā vairs neienāks.

Šāda datu zaudēšana nevar apmierināt reklāmdevējus un "Google" piedāvāja savu risinājumu, kas ir "Consent Mode". CM uzdevums ir dot iespēju modelēt GA4 kontā šos trūkstošos jeb neredzamos datus par apmeklējumiem. "Google" nekādā gadījumā neizmantos šo neredzamo cilvēku datus. Tās izmantos savas jaudīgas mašīnmācīšanas tehnoloģijas, lai modelētu trūkstošos datus, izmantojot dažādus signālus.

Tad, lūk, ar 6. martu visiem, kas vēlēsies turpināt izmantot remārketinga kampaņas, vajadzēs iestatīt "Consent Mode", bet vispirms vajadzētu panākt, lai mājaslapa ievēro "Consent Policy".

Kas jāizdara reklamdevējiem, lai turpinātu izmantot remārketinga kampaņas pēc 6. marta?

1. Jāiestata "Consent Management Platform" (CMP). Šis risinājums ļaus mājaslapai ievērot "Consent Policy". Reklamdevējs var "uzrakstīt" savu, individuālo CMP vai iegādāties jau gatavu risinājumu. Ja nav spēcīgu argumentu, kāpēc jāveido savs CMP, iesakāms iegādāties jau gatavu jeb "out of the box" risinājumu. Tā iestatīšana aizņems līdz dažām dienām. Parasti samaksa par CMP abonēšanu notiek pa mēnešiem.

2. Jāiestata "Consent Mode". Parasti tā ir dažādu papildu darbību veikšana iekš CMP. "Consent Mode" ir bezmaksas risinājums.

Tēmas