foto: AP/Scanpix
ASV lielajiem tehnoloģiju un e-komercijas grandiem izdevies krietni nopelnīt
Lielie ASV tehnoloģiju un e-komercijas uzņēmumi strādājuši sekmīgi.
Bizness un ekonomika
2024. gada 2. februāris, 09:48

ASV lielajiem tehnoloģiju un e-komercijas grandiem izdevies krietni nopelnīt

Jauns.lv/LETA

Sociālā tīkla "Facebook" mātesuzņēmums "Meta", ASV interneta tirdzniecības uzņēmuma "Amazon" un ASV tehnoloģiju kompānija "Apple" pērn spējušas labi noplenīt..

Sociālā tīkla "Facebook" mātesuzņēmums "Meta" pērnā gada ceturtajā ceturksnī strādāja ar 14 miljardu dolāru peļņu, tai trīskāršojoties salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pirms gada, teikts ceturtdien publiskotajā kompānijas paziņojumā.

Peļņas kāpumu galvenokārt veicinājusi reklāmas ienākumu palielināšanās un izmaksu samazināšanās.

Tikmēr "Meta" ienākumi kopumā ceturksnī gada griezumā pieauguši par 24% un veidojuši 40,11 miljardus dolāru.

Savukārt "Facebook" ikmēneša aktīvo lietotāju skaits pagājušā gada beigās sasniedzis 3,07 miljardus, bet "Meta" piederošo lietotņu "Facebook", "Messenger", "Instagram" un "WhatsApp" lietotāju skaits kopumā palielinājies par 6% un veido 3,98 miljardus.

"Amazon" peļņai ceturtajā ceturksnī būtisks kāpums

ASV interneta tirdzniecības uzņēmuma "Amazon" peļņa pērn ceturtajā ceturksnī pieaugusi līdz 10,6 miljardiem dolāru, salīdzinot ar 278 miljoniem dolāru attiecīgajā laika periodā pirms gada, liecina kompānijas pārskats.

Peļņas kāpumu veicinājis tirdzniecības apjoma pieaugums Ziemassvētku iepirkšanās periodā un izmaksu samazināšanas pasākumi.

"Amazon" norāda, ka pārdošanas apjoms ceturksnī pieaudzis līdz 170 miljardiem dolāru.

Uzņēmums vēsta, ka uzrādījis visu laiku labākos pārdošanas apjoma rezultātus nedēļās nogalē no tā dēvētās melnās piektdienas līdz kiberpirmdienai.

"Amazon" pērn arī likvidēja aptuveni 27 000 darbavietu, uzņēmumam to skaidrojot ar nepieciešamību restrukturizēt darbību pēc koronavīrusa pandēmijas, kuras laikā uzņēmums bija strauji palielinājis strādājošo skaitu pieprasījuma kāpuma dēļ.

"Apple" peļņa pagājušajā ceturksnī pieaugusi par 13%

ASV tehnoloģiju kompānija "Apple" fiskālā gada pirmajā ceturksnī, kas noslēdzās decembrī, strādāja ar 33,9 miljardu dolāru peļņu, un tas ir par 13% vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada, teikts ceturtdien publiskotajā uzņēmuma paziņojumā.

Peļņas kāpumu veicinājis viedtelefonu "iPhone" tirdzniecības apjoma pieaugums par 6% līdz 69,7 miljardiem dolāru. Vienlaikus ienākumi no "Apple" sniegtajiem pakalpojumiem ceturksnī palielinājušies par 11% un veidojuši 23,12 miljardus dolāru.

Ieņēmumiem no "iPhone" pārdošanas investori pievērš lielu uzmanību, jo tie veido gandrīz pusi no uzņēmuma kopējiem ieņēmumiem.

Tikmēr "Apple" ieņēmumi kopumā pagājušajā ceturksnī pakāpušies par 2% līdz 119,6 miljardiem dolāru, turklāt reģistrēts pirmais kāpums pēdējos piecos ceturkšņos.