Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Uzņēmējs: daudzi Latvijas iedzīvotāji neaizdomājas, ka viņi maksā nodokļus
foto: Edijs Pālens/LETA
Bizness un ekonomika

Uzņēmējs: daudzi Latvijas iedzīvotāji neaizdomājas, ka viņi maksā nodokļus

Jauns.lv

Daudzi Latvijas iedzīvotāji neaizdomājas, ka viņi maksā nodokļus valstij, jo tas gulstas uz darba devēju pleciem, "Rus.lsm" raidījuma "TČK" ēterā norādīja uzņēmējs Sergejs Sņegirevs.

Saskaņā ar pētījuma par klientu apmierinātību ar valsts pārvaldi 2022. gadā rezultātiem vienu no labākajiem respondentu vērtējumiem saņēmis Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Lielākā daļa iedzīvotāju atšķirībā no biznesa ar VID saskaras reti, un parasti tas attiecas uz viņu algām. Turklāt, daudziem iedzīvotājiem VID asociējas tikai ar nodokļu atmaksu, tāpēc iestādes darba vērtējums iedzīvotājiem ir tik augsts,
skaidro Latvijas darba devēju konfederācijas nodokļu un finanšu eksperts Jānis Hermanis.

Viņam piekrīt arī uzņēmējs Sergejs Sņegirevs. Viņš skaidroja, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji nezina, ka viņi maksā nodokļus, jo viņu vietā to dara darba devēji.

"Cilvēks saņem uz rokas konkrētu summu, un tā paliek kopā ar viņu uz visiem laikiem. Daļu no samaksātajiem nodokļiem viņš saskata savā līgumā, un ir neredzamā daļa, ko viņš līgumā nesaskata, un ko piemaksā darba devējs," skaidroja Sņegirevs.

Pēc uzņēmēja teiktā, izmaksājot darbiniekam "uz rokas" 1000 eiro, viņš par to no augšas valstij maksā vēl aptuveni 850 eiro, turklāt darbinieks uz papīra redz 1400 eiro!