foto: PantherMedia / Liane Nothaft
Veikalos pie Latvijā ražotām precēm varētu izvietot Latvijas karogu
Ir priekšlikums izvietot Latvijas karogu pie Latvijā ražotām precēm, tādējādi skaidri norādot, ka pārējās nav ražotas Latvijā.
Bizness un ekonomika
2024. gada 4. janvāris, 07:10

Veikalos pie Latvijā ražotām precēm varētu izvietot Latvijas karogu

Jauns.lv

Zemkopības ministrs Armands Krauze ar Latvijas Tirgotāju asociācijas pārstāvjiem pārrunāja tirdzniecības un pārtikas nozarei aktuālus jautājumus, tai skaitā iniciatīvu par pārtikas produktu ražotājvalsts norādi pie cenu zīmēm veikalos, samazināto PVN pārtikai un ēdināšanai, lauksaimniecības produkcijas ielu tirdzniecības nepilnības.

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) atbalsta Saeimas deputātu un Zemkopības ministrijas iniciatīvu marķējumā vai cenu zīmē izcelt Latvijas preces. Apspriežoties ar pārtikas ražotājiem, LTA vadība piekrīt viedoklim, ka pietiekoši izvietot Latvijas karogu pie Latvijā ražotām precēm, tādējādi skaidri norādot, ka pārējās nav ražotas Latvijā. Iespējams arī atbalstīt prasību ražotājvalsti norādīt ne mazāk kā 5mm burtiem, ko savulaik piedāvāja, bet nepieņēma Eiropas Komisija. Tirgotāji uzsvēra, ka prasība uzrādīt krāsainos visu valstu karogus izraisīs cenu kāpumu un būtiski apgrūtinās mazo tirgotāju dzīvotspēju. Atsevišķu karodziņu ieviešanas idejas atbalstītāji uzskata, ka nepieciešamība veikalniekiem iegādāties jaunas marķēšanas iekārtas un automātisko cenu zīmju modernizēšana esot pieņemama prasība un veikalnieki varot savlaicīgi nodrukāt visu karogu uzlīmes, kuras pievienot precei vai cenu zīmei. Puses vienojās, ka šo jautājumu izlems diskusijā Saeimā.

foto: Publicitātes
LTA valdes līdzpriekšsēdētājs un krodzinieku brālības vadītājs Dainis Domiņš, uzņēmumu Mego un Vesko pārstāve Indra Granateka, Zemkopības ministrs Armands Krauze un Henriks Danusēvičs, LTA valdes priekšsēdētājs.

Tikšanās laikā paarunāt iespējamie risinājumi ēnu ekonomika samazināšanai ielu tirdzniecībā, ierobežojot neuzskaitītu importēto ziedu un pārtikas preču tirdzniecību, nodrošinot godīgu konkurenci. Izskanēja doma, ka jāsāk ar atļauju izsniegšanas uzraudzību pašvaldībās, lai pārliecinātos par ielu tirgotāju piedāvātās preces izcelsmi un apstākļiem, kā prece iegūta. Vienlaikus būtu jānodrošina operatīva informācijas sniegšana Valsts ieņēmumu dienestam par ielu tirdzniecības atļauju izsniegšanu.