foto: Edija Pālens/LETA
Latvieši vēl aizvien savās krājkasēs glabā miljoniem latu
No papīra naudaszīmēm iedzīvotāji visvairāk iemīļojuši “pieclatniekus” – vēl nav tikuši apmainīti 1.7 miljoni gabali šo banknošu.
Bizness un ekonomika
2024. gada 3. janvāris, 06:44

Latvieši vēl aizvien savās krājkasēs glabā miljoniem latu

Jauns.lv

Daudzi no mums nostaļģijas vai aizmāršības dēļ savās krājkasēs vēl aizvien glabā lielu skaitu latu naudaszīmju. Kā liecina Latvijas Bankas apkopotie dati, līdz šī gada novembrim pie iedzīvotājiem glabājas lati kopumā 117.9 miljonu eiro vērtībā.

Aizvadītā gadā 11 mēnešos latvieši no apgozības izņēmuši latus vairāk nekā 800 tūkstošu eiro vērtībā, tomēr lielākā daļa monētu vēl aizvien atrodas iedzīvotāju krājkasēs.

“No apgrozības vēl nav izņemti 4% lata banknošu un 60% monētu, kuru kopējā vērtība ir 117.9 miljoni eiro,” vēsta Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

No papīra naudaszīmēm iedzīvotāji visvairāk iemīļojuši “pieclatniekus” – vēl nav tikuši apmainīti 1.7 miljoni banknošu. Savukārt no monētām viskūtrāk mainīti tiek mazie nomināli –  pie iedzīvotājiem glabājas vēl 238.7 miljoni vienu un divu santīmu monētu.

Silakalns norāda, ka Latvijas Banka latus pret eiro mainīs mūžīgi, bez komisijas maksas un pēc oficiālā kursa (1 eiro=0.702804 lati). Naudu iespējams izmainīt Latvijas Bankas kasēs Rīgā, Bezdelīgu ielā 3, līdzi ņemot personu apliecinošu dokumentu. Tāpat viņš norāda, ka pieņemti tiek arī bojāti lati, ja vien bojājumi nav veikti apzināti un banknotēm -  ja saglabājušies vairāk nekā 50% no tās.

Vienlaikus Silakalns iesaka nesteigties ar īpašā dizaina vienu latu monētu maiņu bankā.

“Pirms nākat pie mums, ieteiktu sazināties ar numismātikas pakalpojumu sniedzējiem, lai uzzinātu, vai šādu monētu kolekcijas nav vērtīgākas par to nominālvērtību.” norāda eksperts.