foto: AFP/Scanpix
Pagājušajā gadā miris 21 miljardieris. Ar to pasaules turīgāko cilvēku nedienas nebeidzas
Pēdējais, kurš papildinājis aizgājēju miljardieru rindas bija Gastons Gloks.
Bizness un ekonomika
2024. gada 1. janvāris, 22:40

Pagājušajā gadā miris 21 miljardieris. Ar to pasaules turīgāko cilvēku nedienas nebeidzas

Jauns.lv

Pagājušajā gadā pasaulē samazinājies mijardieru skaits un arī viņu kopējā aktīvu vērtība, kas varētu būt saistīts ar vairākiem militārajiem konfliktiem. Tāpat 2023. gadā nomiris 21 miljardieris no “Forbes” saraksta - par to pavēstījis pats izdevums. Puse no viņiem bijuši vecāki par 90 gadiem.

Deviņi no šiem miljardieriem bija ASV pilsoņi, trīs mirušie indieši, divi - malaizieši. No 21 mirušā bagātnieka tikai viena bija sieviete – Nina Žao, farmācijas uzņēmuma “WuXi App” līdzdibinātāja. Viņa nomira 56 gadu vecumā, jo pēdējos 20 gadus cīnījās ar vēzi.

Tāpat 2023. gadā mūžībā aizgāja arī slavenais ēģiptiešu miljardieris Mohammeds Al Fajeds - princeses Diānas mīļotā Dodi Al Fajeda tēvs -, viņam bija 94 gadi. Viņam piederēja viesnīca "Ritz" Parīzē, bet agrāk universālveikalu ķēde "Harrods" un futbola klubs Londonas "Fulham".

Vecākie mirušie miljardieri bija Billijs Džo "Reds" Makombs (95), automašīnu dīleru ķēdes īpašnieks, radiostacijas “Clear Channel” (tagad “iHeartMedia”) dibinātājs, un Čārlzs Mungers (99), miljardiera Vorena Bafeta “Berkshire Hathaway” viceprezidents un akcionārs.

Citi 2023. gadā mirušie miljardieri bija amerikāņu mūziķis un uzņēmējs Džimijs Bafets, bijušais Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni, “Intel” līdzdibinātājs Gordons Mūrs, Indijas lielākā krāsu uzņēmuma “Asian Paints Ltd” neatkarīgais direktors Ašvans Dani (turīgākais nelaiķu sarakstā, viņa bagātība tika lēsta 8 miljardu ASV dolāru apmērā) un pēdējais mūžībā aizgājušais miljardieris austrietis Gastons Gloks (inženieris un izgudrotājs, “Glock” pistoles radītājs, kura aktīvu vērtība tika lēsta 1,1 miljarda apmērā) un citi.

Pēc “Forbes” aplēsēm, pašlaik pasaulē ir 2589 miljardieri, bet 2022. gadā tādi ir bijuši 2668 Turīgākais no visiem ir autobūves uzņēmuma “Tesla”, kosmiskās izpētes stacijas “Space X” un sociālā tīkla “X” īpašnieks Īlons Masks, kura vērtība tiek lēsta vairāk nekā 245 miljardu apmērā. Pasuales miljardieru aktīvu kopējā vērtība 2023. gada sākumā tika aprēķināta 12,7 triljonu ASV dolāru apmērā, kas ir par pustriljonu mazāka nekā gadu iepriekš. Pēc “Forbes” aprēķiniem lielākā daļa miljardieru kļuvuši trūcīgāki nekā gadu iepriekš. Precīzākie “Forbes” aprēķinu dati gan gaidāmi pavasarī, kā jau katru gadu.