foto: LETA
Īstermiņa dzīvokļu izīrētājiem varētu būt jāmaksā visi nodokļi un jāsertificējas
Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas valdes priekšsēdētājs Andris Kalniņš.
Bizness un ekonomika
2023. gada 2. novembris, 05:52

Īstermiņa dzīvokļu izīrētājiem varētu būt jāmaksā visi nodokļi un jāsertificējas

Jauns.lv

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijā (LVRA) uzskata, ka Latvijā ir jāizveido īstermiņa izmitinātāju reģistrs. Asociācijas valdes priekšsēdētājs Andris Kalniņš intervijā portālam Jauns.lv sacīja, ka tajā reģistrētajiem uzņēmējiem būtu jāsertificējas, jāievēro normatīvajos aktos noteiktās prasības un jāmaksā visi nodokļi.

Viņš norādīja: “Skatoties izmitināšanas tirgū, redzam: mums ir problēma, ka nav sakārtots, izveidots īstermiņa izmitinātāju reģistrs.

Tas nozīmētu, ka tikai oficiāli reģistrēti, sertificēti uzņēmumi varētu nodarboties ar īstermiņa izmitināšanu un izlikt savas īstermiņa naktsmītnes Booking.com un Airbnb.com platformās.

Palīdzētu novērst traģiskus negadījumus

Tas novērstu līdzīgus atgadījumus, kas notika Merķeļa ielas hostelī, kad radās ugunsgrēks un diemžēl cilvēki gāja bojā. Šis bija nesertificēts uzņēmējs, kurš bija ielicis sludinājumu Airbnb.com un Booking.com platformās par saviem pakalpojumiem.

Netika ievēroti ne ugunsdrošības noteikumi, ne pārējās prasības, kas jānodrošina klasiskajiem izmitinātājiem.

Varētu būt jāsertificējas un jāmaksā nodokļi

Tāpēc šis jautājums ir jāsakārto. Ekonomikas ministrija pie tā strādā jau ļoti ilgu laiku, bet tagad sola, ka (ātrākais) 2-3 gadu laikā šo jautājumu varētu atrisināt un reģistru ieviest.

Tas ir ļoti svarīgs solis, kas, protams, arī valsts budžetam būtu kā ieguvums, jo tiktu nomaksāti nodokļi un papildus iegūtu arī valsts budžets. Bieži vien nesertificētie uzņēmēji izvairās no nodokļu nomaksas.

Būs jāatbilst visiem kritērijiem

Tāpēc nepieciešams, lai likumā tiktu noteikts, ka Airbnb.com un Booking.com platformās drīkstētu reģistrēties un nodarboties ar īstermiņa izmitināšanu tikai tādi īstermiņa izmitinātāji, kas ir sertificēti, maksā nodokļus, izgājuši drošības prasības un atbilst visiem kritērijiem, kā to dara klasiskie izmitinātāji.”

Nodalīs īstermiņa izmitināšanu no ilgtermiņa izīrēšanas

Līdz ar reģistra ieviešanu privātpersonas savu māju, dzīvokli, istabu, vasarnīcu vai citu nekustamo īpašumu nevarētu īstermiņā izīrēt, ja nebūtu izpildītas visas noteiktās prasības.

Tas attiektos tikai uz īstermiņa izmitināšanu. “Ir doma nodalīt īstermiņa izmitināšanu no ilgtermiņa izmitināšanas. Daudzās Eiropas valstīs, tostarp Lietuvā, šis jautājums jau ir sakārtots.”

Daudzi izmitina viesus, nemaksājot nekādus nodokļus

Kalniņš piekrita, ka negodīgu īstermiņa izmitinātāju ir ļoti daudz. “Tā, protams, ir negodīga komercprakse. Turklāt valsts budžets no tās zaudē.”

Ieviešot īstermiņa izīrētāju reģistru, nozarei būtu vairāki ieguvumi. Piemēram, klients varētu gūt lielāku pārliecību, ka izvēlētais mājoklis ir drošs un adekvāts. “Jā, jo būtu jāievēro visi normatīvie akti, kas saistīti ar ugunsdrošību un visu pārējo.”

Tūristiem rastos cits priekšstats

“Tāpat valsts budžets iegūtu nodokļu veidā, jo nebūtu iespējams izvairīties [no nodokļu nomaksas] un visi darījumi būtu deklarēti un izsekojami.

Turklāt tūristiem, ierodoties Latvijā, rastos pavisam cits priekšstats – ir sertificēti uzņēmumi, kuri ievēro visus normatīvus, viss ir solīdi un viss ir kārtībā.

Klasiskajiem izmitinātājiem cenas nemainītos

Tāpat iegūtu nozare. Tiem, kas maksā nodokļus, spēle izlīdzinātos ar nodokļu nemaksātājiem, jo viņiem arī cenu vairs nebūtu iespējams dempingot uz nodokļu rēķina.”

Bet vai mēs varētu samaksāt, ja pakalpojumu cenas augtu? “Principā klasiskajiem izmitinātājiem cena nemainītos, tā mainītos tikai tiem, kas nemaksā nodokļus,” asociācijas vadītājs skaidroja.