foto: VIA REUTERS
Britu premjers vēl dod laiku iekšdedzes dzinējiem
Riši Sunaks (vidū) apmeklē "Land Rover". Šis autobūvnieks paziņojis par elektroauto akumulatoru ražotnes būvi Varvikā, tomēr premjers nesteigsies britus pārsēdināt uz elektromobiļiem.
Auto un tehnoloģijas
2023. gada 2. oktobris, 05:28

Britu premjers vēl dod laiku iekšdedzes dzinējiem

Jauns.lv

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks par pieciem gadiem atlicis jaunu benzīna un dīzeļdegvielas dzinēju auto pārdošanas aizliegumu, kam vajadzēja stāties spēkā 2030. gadā.

Viņš paudis, ka britu klimata politikas mērķi ierindas pilsoņiem uzliek “nepieņemamas izmaksas”. Mīkstināts arī aizliegums jaunām māju gāzes centrālapkures sistēmām, kam bija jāstājas spēkā 2035. gadā, un atcelta prasība namīpašniekiem uzlabot īpašumu energoefektivitāti.

Sunaks norāda, ka solījums līdz 2050. gadam samazināt Apvienotās Karalistes siltumnīcefekta gāzu emisiju līdz nullei paliek spēkā, taču tiks īstenota “pragmatiskāka, samērīgāka un reālistiskāka pieeja”. Premjers noraidījis priekšlikumus ieviest nodokļus aviācijai un gaļai un pasākumus auto koplietošanas veicināšanai.

Lai sasniegtu nulles emisiju mērķus, valdība būvēs vairāk vēja parku un kodolreaktoru, ieguldīs jaunās zaļajās tehnoloģijās un īstenos pasākumus dabas aizsardzībai. Pārejā uz zaļo ekonomiku Lielbritānija ir apsteigusi daudzas valstis, tomēr pārāk strauja procesa dēļ var zust tautas atbalsts, skaidro premjers.

Britu konservatīvie pārskatījuši savus solījumus klimata pārmaiņu jomā pēc jūlijā notikušajām papildvēlēšanām, kuru rezultātus daudzi interpretē kā izpausmi vēlētāju neapmierinātībai ar nodokli automobiļiem ar dzinējiem, kas piesārņo vidi. “Mēs neizglābsim planētu, novedot britu tautu līdz bankrotam,” uzsvērusi iekšlietu ministre Sjuela Breivermane.