foto: Ieva Lūka/LETA
Summas no desmitiem līdz vairākiem simtiem eiro: tūkstošiem cilvēku Latvijā nemaz nezina, ka var atgūt naudu no valsts
Cilvēki uz ielas.
Bizness un ekonomika
2023. gada 31. augusts, 16:31

Summas no desmitiem līdz vairākiem simtiem eiro: tūkstošiem cilvēku Latvijā nemaz nezina, ka var atgūt naudu no valsts

Jauns.lv

Starp iedzīvotājiem, kas nemaz nenojauš, ka var saņemt nodokļu atmaksu no valsts ir strādājoši, jauni cilvēki ar bērniem. Konkrēti iemesli, kāpēc cilvēki ignorē saņemt atpakal naudu no valsts par pārmaksātajiem nodokļiem nav zināmi, vēsta TV3 ziņas. 

“Summas ir no desmitiem līdz simtiem eiro. Ļoti dažādi gadījumi. Varbūt darba devējs nav piemērojis neapliekamo minimumu, ir bijuši apgādājamie, kas nav uzrādīti, bet tagad ir zināmi, cilvēks veicis iemaksu pensiju fondos, gadījumi ir ļoti dažādi. Jebkurš cents, eiro ir svarīgs!" skaidroVID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

No kopējā iedzīvotāju skaita, kas nav pieteikušies nodokļu atmaksai, 75 000  jau ir izveidots konts EDS sistēmā, 10 000 – nav, tiem atgādinājumu par iespēju atgūt naudu, sūtīs papīra vēstules.

Tiem, kam EDS konts ir izveidots, VID izsūtīs paziņojumu izmantojot tieši šo sistēmu, aicinot norādīt savu bankas kontu, lai saņemtu naudu – nav jāpilda deklarācijas, dienests automātiski sarēķinājis izmaksājamās summas. Konta numurs jāpaziņo līdz 30. septembrim, bet, ja aktivitāte būs zema, VID lūgs valdībai pagarināt pieteikšanās termiņu šā gada robežās.

“Mēs sūtīsim aicinājumu tikai un vienīgi caur EDs sistēmu pieteikties un atsūtīt savu konti. Neprasām neko citu, tikai konta numuru! Jebkura īsziņa, kas prasa sniegt vēl informāciju, ir krāpnieciska. Tikai caur elektronisko deklarācijas sistēmu,” skaidroja VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Vairāk skaties TV3 sižetā: