foto: Shutterstock
Autobusi no Igaunijas tagad kursēs uz Vidzemes pilsētām
Iespējams, Valgai un Valkai varētu būt kopīgs sabiedriskais transports.
Bizness un ekonomika
2023. gada 27. augusts, 05:15

Autobusi no Igaunijas tagad kursēs uz Vidzemes pilsētām

Jauns.lv

Igaunijas reģionālie sabiedriskā transporta centri, kas pārvalda vietējos autobusu pārvadājumus teritorijās pie Latvijas robežas, saņēmuši 300 000 eiro no Eiropas Savienības programmas, lai pagarinātu maršrutus līdz Latvijas pilsētām.

Autobusu satiksme no Veru līdz Alūksnei dotu arī tālāku savienojumu ar Rīgu un no turienes uz Eiropas pilsētām, laikrakstam “Louna-Eesti Postimees” norāda Igaunijas dienvidaustrumu reģiona sabiedriskā transporta centra vadītājs Sanders Sārs. Iecerētajam maršrutam tagad jāsaņem apstiprinājums no Igaunijas Klimata ministrijas un Reģionālo lietu un lauksaimniecības ministrijas.

Maršruts no Veru uz Alūksni ietu vai nu caur Reugi un Muratiem, vai caur Vastselīnu un Muratiem. Svarīgs aspekts ir, ka starp Alūksni un Rīgu ir regulāra autobusu satiksme.

“Šo apriņķa maršruta pagarinājumu mēs varam uztvert kā iespējamo ceļu uz Eiropu, kas ļautu mūsu iedzīvotājiem ar sabiedrisko transportu doties, piemēram, no Veru uz Rīgas lidostu un atpakaļ,” teic Sārs.

Sākumā varētu izmantot 28 sēdvietu autobusu ar iespēju pāriet uz lielāku, ja izrādīsies, ka ir pietiekams pieprasījums. Iecerēti divi reisi abos virzienos katru dienu – viens no rīta un otrs vakarā.

Līdztekus Veru–Alūksnes maršrutam Valgas apriņķa sabiedriskā transporta centrs vēlas mainīt to, ka pierobežas pilsētām Valgai un Valkai ir atsevišķas sabiedriskā transporta sistēmas.

Pērnavas apriņķa sabiedriskā transporta centrs cer izveidot maršrutus uz Mazsalacu, Rūjienu, Valmieru, Salacgrīvu un, iespējams, Limbažiem. Vīlandes apriņķis vēlas savienojumu ar savu sadraudzības pilsētu Valmieru.

Projekta izmaksas ir 375 000 eiro, no kuriem 300 000 eiro pieprasīti no “Interreg” 2021.–2027. gada Igaunijas–Latvijas programmas. Pārējais ir pašu ieguldījums, ko nodrošinās abu valstu sabiedriskā transporta centri un, iespējams, arī valdības.