foto: Rojs Maizītis
Latvijā būvē atmīnēšanas mašīnu Ukrainai
“Mūsu mašīna spēs izturēt sprādzienu līdz trīs kilogramiem trotila,” sola Uģis Svirido, kura darbnīcā top tehnika Ukrainas atmīnēšanai.
Auto un tehnoloģijas
2023. gada 7. augusts, 05:12

Latvijā būvē atmīnēšanas mašīnu Ukrainai

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Kā vienu no galvenajiem iemesliem, kādēļ Ukrainas armijas pretuzbrukums nenorit tik ātri, kā gribētos, valsts prezidents Volodimirs Zelenskis nosaucis milzīgos mīnu laukus, ko izveidojusi Krievijas armija. Latvijas uzņēmums “LV-Teh:, kurā jau tapuši dažādi armijas vajadzībām speciāli pārbūvēti transporta līdzekļi, ķēries pie pašu konstruētas atmīnēšanas mašīnas.

Neliels, bet efektīvs

“LV-Teh” īpašnieks un vadītājs, zemessargs Uģis Svirido “Kas Jauns Avīzei” atklāj, ka atmīnēšanas mašīnu plānots pabeigt līdz augusta beigām. Pirmais agregāts top uz tā saucamā mazās klases  bobkata – miniiekrāvēja – bāzes un ir domāts kājnieku mīnu atrašanai un likvidēšanai no okupantiem atbrīvotajās teritorijās.

Tas būs attālināti vadāms līdz 500 metru attālumā un aprīkots ar nakts redzamības iekārtām, tātad personāls atradīsies drošībā. “Bijušajās uz laiku okupētajās teritorijās mīnu ir tik daudz, ka valsts drošības spēki ar šo problēmu vienkārši nespēj tikt galā, un Ukrainā šobrīd katru mēnesi tiek dibinātas 10 līdz 15 privātas atmīnēšanas kompānijas,” teic Svirido.

Mūsējie plāno savu ražojumu nodot Ukrainas Iekšlietu ministrijas struktūru rīcībā. Latvijā radītās atmīnēšanas mašīnas priekšrocība ir spēja darboties ierobežotās un šaurās vietās bez cilvēku tiešas klātbūtnes.

Daudz lētāk

“Atbrīvotajās teritorijās ir atstāts milzīgs daudzums dažādu sprāgstvielu, un mūsu mašīna spēs izturēt sprādzienu līdz trīs kilogramiem trotila. Vajadzības gadījumā to, protams, var izmantot arī atmīnēšanas darbiem tiešā frontes tuvumā, taču jārēķinās, ka tur ir daudz prettanku mīnu, kuru sprādzienu mašīna var arī neizturēt,” stāsta Svirido.

Pasaulē ir pieejami daudzi un dažādi atmīnēšanas roboti, taču tiem ir viens būtisks trūkums – ļoti augsta cena. “LV-Teh” ražojuma pašizmaksa būs aptuveni 53 000 eiro, šķiet daudz, bet tas ir četras līdz piecas reizes lētāk par ārzemju līdzinieku.

“Mēs ar savām pašreizējām jaudām varētu uzbūvēt trīs šādas mašīnas mēnesī, taču jautājums ir par finansējumu. Šobrīd arī mūsu Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem taisām speciālu atmīnēšanas mašīnu – tā gan ir projektēta pilnīgi no nulles un būs patiešām unikāls ražojums,” norāda Svirido.

Medaļa par atbalstu Ukrainai

Nesen Svirido kopā ar Ziedot.lv vadītāju Rūtu Dimantu un palīdzības organizētāju no Šveices Alosu Rolfu Kesleru saņēma medaļu par Ukrainas armijas atbalstīšanu.

Jau no kara pirmajām dienām “LV-Teh” nodarbojas ar dažādu tehnikas vienību pielāgošanu armijas vajadzībām. Jauns.lv jau vēstīja par pārbūvētiem kvadricikliem, kurus var izmantot gan ložmetēja uzmontēšanai, gan ievainoto karavīru nogādāšanai drošā vietā.

Kara gaitā Ogresgala uzņēmums savu darbību paplašinājis un tapuši arī citi inovatīvi agregāti – sākot no speciālām desanta motorlaivām un beidzot ar piekabēm automašīnām dažāda bruņojuma uzstādīšanai. “LV-Teh” tehniskie risinājumi ir izpelnījušies arī mūsu sabiedroto valstu militāristu interesi.

Ukrainas atmīnēšana var prasīt gadsimtus

Pusotru gadu ilgā kara laikā mīnu lauki Ukrainā sasnieguši Floridas vai divarpus Latviju izmērus. Tā kļuvusi par pasaulē visvairāk mīnēto valsti, vairāk nekā Afganistāna un Sīrija.

Kājnieku mīnas redzētas pat okupantu ieņemtajā Zaporižjas atomspēkstacijā, paziņojusi Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra. Tās eksperti 23. jūlijā “pamanīja dažas mīnas, kas atrodas buferzonā starp objekta iekšējā un ārējā perimetra barjerām”, norādījis aģentūras vadītājs Rafaels Grosi.

Mīnas atradās slēgtās zonās, kurām nevar piekļūt spēkstacijas personāls. Pēc sākotnējā novērtējuma to detonācijai “nevajadzētu ietekmēt objekta kodoldrošības un drošības sistēmas”, tomēr situācija nav normāla.

Vairāk nekā 173 000 kvadrātkilometru Ukrainā gaida nopietns atmīnēšanas darbs, šī teritorija aizņem ap 30% visas valsts platības. Pēc ANO datiem, no pagājušā gada februāra līdz šā gada jūlijam uz mīnām nāvējoši saspridzinājušies 298 civiliedzīvotāji, no tiem – 22 bērni. Vēl 632 civiliedzīvotāji ievainoti.

Mīnētā platība ir tik liela, ka daži eksperti lēš, ka ar pašreizējo ātrumu, piedaloties ap 500 atmīnētāju komandām, šis darbs prasīs 757 gadus. Viens sapieris spēj attīrīt 4,5 līdz 7,5 kvadrātmetrus dienā, atkarībā no apvidus un spridzekļu koncentrācijas. Ukrainā izveidojies pat pelēko sapieru rūpals, kas piedāvā steidzamu un bieži nedrošu atmīnēšanu.

ASV apņēmušās Ukrainas atmīnēšanai piešķirt vairāk nekā 95 miljonus dolāru. Pēc Pasaules bankas aplēsēm, viena kvadrātmetra atmīnēšana izmaksā divus līdz astoņus dolārus, un nākamajiem desmit gadiem būs vajadzīgi 37,4 miljardi dolāru.