foto: Shutterstock
Pavisam drīz Eiropas Savienībā drīkstēs pārdot tikai tādus viedtālruņus, kuriem viegli nomainīt bateriju
Auto un tehnoloģijas
2023. gada 28. jūnijs, 09:44

Pavisam drīz Eiropas Savienībā drīkstēs pārdot tikai tādus viedtālruņus, kuriem viegli nomainīt bateriju

Jauns.lv

Aplēses liecina, ka katru gadu pasaulē tiek izmesti aptuveni 150 miljoni viedtālruņu. Liela daļa no tiem varētu kalpot vēl vairākus gadus, ja vien viedtālruņiem varētu vienkārši nomainīt baterijas. Taču vairumam viedtālruņu, kā arī planšetdatoru un klēpjdatoru, ir integrētas baterijas, kuru nomaiņa izmaksā dārgi, tāpēc lietotāji biežāk izvēlas nopirkt jaunu viedierīci, vēsta portāls “Lsm.lv”, atsaucoties uz “Latvijas Radio”. 

Pērn veiktā aptaujā aptuveni 77% Eiropas Savienības (ES) iedzīvotāju apgalvoja, ka viņi labāk vēlētos salabot savas pašreizējās viedierīces, nevis nomainīt tās pret jaunām, bet 79% ES pilsoņu sacīja, ka ražotājiem vajadzētu padarīt viedierīces vienkāršāk remontējamas, nodrošinot labāku piekļuvi atsevišķām detaļām, piemēram, baterijām.

Viedierīču mūžu varētu paildzināt EP šomēnes apstiprinātais likumprojekts, kas nosaka, ka patērētājiem jābūt iespējai viegli izņemt un nomainīt baterijas tādās ierīcēs kā viedtālruņi, planšetdatori un fotoaparāti, vēsta "Lsm.lv". 

Ražotājiem būs arī jānodrošina, lai baterijas būtu pieejamas kā rezerves daļas piecus gadus pēc pēdējās modeļa vienības laišanas tirgū.

Likumprojektā noteikts, ka rezerves baterijas jāpārdod par saprātīgu un nediskriminējošu cenu. Jaunie noteikumi, kam jāstājas spēkā 2027. gadā, radīs neērtības pasaulē lielākajiem viedtālruņu ražotājiem "Samsung", "Apple" un "Xiaomi", kas eksportē savus produktus uz ES.

Lai paildzinātu sava viedtālruņa akumulatora mūžu, ne mazāk svarīgi ir to pareizi uzlādēt.

Piemēram, daudzi uzskata, ka lādēt telefonu pa mazai drusciņai ir kaitīgi akumulatoram, un ka vislabāk ir sākt uzlādi, kad baterija ir gandrīz tukša. Izrādās, tās ir pilnīgas muļķības.

Akumulatoru ražotāja "Cadex" interneta vietnē "Bateriju Universitāte" detalizēti aprakstīts, kā litija jonu bateriju jutīgumu nosaka "stresa" līmenis. Gluži tāpat kā cilvēkiem, paaugstināts “stress” var saīsināt arī viedtālruņa akumulatora mūžu.