Tūrisms
2023. gada 16. maijs, 06:33

Par papīra glāzīti kafejnīcā var nākties piemaksāt - Lietuvā lems, vai ieviest nodokli vienreizlietojamiem traukiem

Jauns.lv

Turpmāk, apmeklējot Lietuvu vai caurbraucot piestājot degvielas uzpildes stacijā pēc kafijas, var nākties rēķināties ar neparedzētām izmaksām. Lietuvas Seimā tiek virzīta ideja, ka būs jāpiemaksā par vienreizlietojamo iepakojumu - papīra krūzītēm, alus vai sulas plastmasas glāzēm un citiem vienreizlietojamiem traukiem.

Lietuvas Seimā tiek virzīta ideja aizliegt vienreizlietojamo papīra krūzīšu bezmaksas izplatīšanu sabiedriskās ēdināšanas vietās - tas nozīmētu, ka no nākamā gada, dodoties pēc kafijas uz degvielas uzpildes staciju vai kafejnīcu, būs jāmaksā par vienreizlietojamo krūzīti vai arī kafija būs jālej līdzi paņemtā krūzē.

Grozījumus Iepakojuma un izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas likumā Lietuvas parlaments pagājušajā nedēļā pieņēma, 49 deputātiem balsojot par, vienam pret un 14 atturoties. Grozījumi tiks tālāk apspriesti Seimā 20. jūnijā.

foto: Shutterstock

Ja parlaments galu galā apstiprinās priekšlikumus, no 2024. gada janvāra tiks aizliegta plastmasas glāžu ūdens, sulas, alus vai citu dzērienu, kā arī papīra krūzīšu kafijai un tējai bezmaksas izplatīšana. Kā alternatīva vienreizlietojamiem dzērienu traukiem būtu jāpiedāvā bezmaksas atkārtoti lietojami dzērienu trauki.

Tikmēr vienreizlietojamie pārtikas iepakojumi no 2025. gada tiktu aplikti ar nodokli.

Savukārt iepakojums, kurā individuāla patēriņa pārtika tiek iepakota ražošanas līnijās, netiktu aplikts ar nodokli.

Šādus grozījumus ierosinājuši gandrīz divdesmit deputāti no dažādām frakcijām. Brīvības partijas (Laisves partija) deputāts Kaspars Adomaitis, kurš ierosināja izmaiņas, skaidro, ka vienreizlietojamie produkti būtu jāierobežo, jo tie pēc īsa lietošanas laika kļūst par atkritumiem un ir grūti pārstrādājami.

foto: Shutterstock

Viņš lēš, ka Lietuvā dienā tiek izmantoti aptuveni 200 000 vienreizlietojamo krūzīšu.

"Ja līdz šim kāds lēja kafiju vai tirgoja ēdienu, par vienreizlietojamo iepakojumu neko neprasot, tad tagad viņam būs kaut kas jāprasa. Vai tas būtu 1 cents vai vairāk. Faktiski likums attieksies uz visu vienreizlietojamo iepakojumu, jo nav lielas jēgas diferencēt vienreizlietojamā iepakojuma veidu, vai tas ir plastmasas vai papīra, jo gandrīz visos gadījumos tas parasti ir kombinēts iepakojums - mazliet no tā, mazliet no tā," Lietuvas sabiedrisko mediju portālam LRT.lt skaidroja Adomaitis, uzsverot, ka izmaiņas visvairāk izjutīs ātrās ēdināšanas restorāni, kas pat patēriņa vietā piedāvā tikai vienreizlietojamo iepakojumu. 

Tomēr deputāts norādīja, ka degvielas uzpildes stacijas jau tagad piedāvā atlaidi kafijai, ja klients atnāk pats ar savu krūzi. Viņš sacīja, ka tā varētu būt visās sabiedriskās ēdināšanas iestādēs.

foto: Shutterstock

Kaspars Adomaitis cita starpā atgādināja, ka Igaunijā tiek gatavots projekts, kurā paredzēta minimālā maksa 50 centu apmērā par vienreizlietojamo taru, bet Nīderlandē - 25 centi par krūzīti.

Ēdināšanas iestādēm, kurās tiktu konstatēti kārtības pārkāpumi, draudētu naudas sods 1-5 tūkstoši eiro, to vadītājiem 100-200 eiro, bet pārdevējiem - brīdinājums vai sods 30-60 eiro.

Tēmas