2023. gada 5. aprīlis, 09:48

Auto ziņas: Kāpēc benzīntankam nepieciešams ģenerators?

Jauns.lv

Latvijā patlaban darbojas 76 automātiskās "Neste" degvielas uzpildes stacijas. Gada laikā tajās notiek gandrīz 6 miljonu degvielas uzpilžu. Lai DUS pakalpojumi būtu pieejami nepārtraukti, "Neste" uzsākusi staciju aprīkošanu ar autonomajiem elektrības ģeneratoriem.

Kā Auto ziņām atklāja "Neste Latvija" valdes priekšsēdētājs Armands Beiziķis, patlaban ģeneratori jau uzstādīti vairāk nekā 20 "Neste" degvielas stacijās, taču jau gada vidū tādu būs vairāk. Degvielas uzpildes stacijas, kas pirmās tika aprīkotas ar autonomiem elektrības avotiem, netika izvēlētas nejauši. Uzsākot projektu, doma bija uzstādīt ģeneratorus stacijās, kur bieži jāsastopas ar elektroapgādes pārtraukumiem. Pie tādām pieder Neste stacijas valsts reģionos, kam raksturīgi spēcīgi pērkona negaisi.

foto: Ekrānuzņēmums
Degvielas uzpildes stacijas, kas pirmās tika aprīkotas ar autonomiem elektrības avotiem, netika izvēlētas nejauši.

Šādu pārtraukumu gadījumā var ciest DUS iekārtas, gan arī, ja tas notiek uzpildes laikā, klientiem tiek pārtraukta degvielas uzpilde. Strāvas padeves pārrāvuma gadījumā ģenerators ieslēdzas automātiski. Sākoties karam Ukrainā "Neste Latvija" saprata, ka riski ir daudz plašāki. Ar savu enerģijas avotu aprīkotai degvielas uzpildes stacijai ir arī stratēģiska nozīme.

Ar ģeneratoriem aprīkotas Neste degvielas uzpildes stacijas drīzumā būs visā Latvijā. katrā pilsētā un reģionā ir vismaz viena aprīkota stacija. Līdz ar to Rīgā tās nebūs visas "Neste" stacijas, bet sešas vai septiņas. Bet visās pārējās pilsētās šādā brīdī noteikti darbosies vismaz viena Neste DUS.