Bizness un ekonomika
2015. gada 8. aprīlis, 10:44

Naftas kompānija "Royal Dutch Shell" par 64 miljardiem iegādājas britu "BG Group"

Jauns.lv

Nīderlandes un Lielbritānijas naftas kompānija "Royal Dutch Shell" trešdien paziņoja, ka pārņems britu konkurentu "BG Group", īstenojot šogad, iespējams, lielāko darījumu.

Darījuma summa veidos 47 miljardus sterliņu mārciņu (64 miljardus eiro).

""Royal Dutch Shell" un BG valdes ir iepriecinātas paziņot, ka tās panākušas vienošanos par piedāvājumu, ko "Royal Dutch Shell" gatavojas izteikt par BG jau emitētajām un emitēšanai paredzētajām akcijām," norāda Nīderlandes un Lielbritānijas naftas kompānija.

Analītiķi vēsta, ka šī darījuma rezultātā varētu tikt izveidota kompānija, kuras vērtība pārsniegtu 200 miljardus mārciņu.

"Šis darījums radīs konkurētspējīgāku, spēcīgāku uzņēmumu abu pušu akcionāriem šodienas pasaulē ar nepastāvīgajām naftas cenām," uzsver "Royal Dutch Shell" priekšsēdētājs Jorma Ollila.

Naftas cenas pasaules tirgū laika periodā no jūnija līdz janvāra beigām nokritās par vairāk nekā 50%, ņemot vērā pārmērīgas enerģijas piegādes, ko izraisīja slānekļa naftas ieguves pieaugums ASV, un vāju globālo pieprasījumu.

Naftas cenu kritums negatīvi ietekmējis tādus enerģētikas gigantus kā "Royal Dutch Shell", samazinot to peļņu, akciju cenu un liekot samazināt pamatdarbības izdevumus.

LETA / Foto: AFP/LETA


Tēmas