Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kampaņa “Bīstamā draudzība internetā”
foto: Shutterstock
Ilustratīvs foto.
Auto un tehnoloģijas

Kampaņa “Bīstamā draudzība internetā”

Reklāmas projekts

Latvijas Drošāka interneta centrs, atzīmējot Drošāka interneta dienu, 2022. gada 8. februārī kopā ar Valsts policiju un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju uzsāka sociālo kampaņu “Bīstamā draudzība internetā”, kuras mērķis ir aktualizēt risku bērniem kļūt par pavedināšanas upuri internetā.

Pavedināšana (Grooming) ir draudzīgu attiecību izveidošana ar bērnu, lai iesaistītu bērnu seksuāla rakstura aktivitātēs. Seksuāla rakstura aktivitātes izpaužas kā sarunas par seksuālām tēmām, pamudināšana uz seksuāla rakstura darbībām vai seksuālām attiecībām, pamudināšana vai piespiešana izgatavot kailfoto vai izgatavot fotogrāfijas, kur attēlotas intīmās ķermeņa daļas u.tml.

Ziņojumu par pārkāpumiem statistika

Drossinternets.lv ziņojumu līnijā 2021. gadā bija saņemti 22’925 ziņojumi par internetā ievietotiem bērnu pavedināšanas vai seksuālu izmantošanu saturošiem materiāliem, kuru glabāšanai izmantoti serveri Latvijā, kas gan nenozīmē, ka satura radītāji un cietušie bērni ir no Latvijas. Tomēr statistika atklāj globālas problēmas nopietnību un iezīmē starptautiskās tendences.

It īpaši satraucošs ir fakts, ka apmēram pusē no ziņojumiem ir redzams, ka bērni paši radījuši nelegālo saturu – kameras priekšā ir izģērbušies, sevi fotografējuši vai filmējuši un tuvplānā izrādījuši savas intīmās ķermeņa daļas. Analizējot šo saturu, ir pamatotas aizdomas, ka bērns ir to darījis kāda pieaugušā mudināts. Nereti bērni pat neapzinās, ka ir kļuvuši par pavedināšanas internetā upuriem. Tāpēc ir ļoti svarīgi ikvienam pieaugušajam, kurš pamana ko aizdomīgu, rīkoties pareizi un meklēt palīdzību.  

Draudzība internetā vai pāridarījums? Nevainīgi jautājumi vai pavedināšanas mēģinājums? Sadarbībā ar Valsts policijas un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas speciālistiem izstrādāts tests, kurš pieejams tikla saitē sos.drossinternets.lv un paredzēts:

  • Bērniem, lai viņi varētu pārbaudīt savu interneta draudzību, jo īpaši gadījumos, ja bērns šo personu nekad dzīvē nav saticis un nav drošs, vai personai var uzticēties.  
  • Speciālistiem darbā ar bērniem un vecākiem vai bērna likumiskajiem pārstāvjiem. Ja bērns ir izveidojis draudzību internetā, un jums ir aizdomas, ka šī draudzība varētu kaitēt bērnam, tad ar testa palīdzību varat noskaidrot, vai gadījumā bērns nav piedzīvojis pavedināšanu internetā. Vecāki vai bērna likumiskie pārstāvji var konstatēt gadījumus, kad viņa bērnu kāds internetā aicina iesaistīties seksuāla rakstura aktivitātēs. Tas var bērnam izraisīt apjukumu un likt justies neērti, kā arī bērns var izjust bailes, vainas vai kauna sajūtu. Tests būs kā palīgs šādos gadījumos, lai vecāks kopā ar bērnu apzinātu notikušo un noskaidrotu apstākļus, kā arī saņemtu norādes par tālākajiem rīcības soļiem.

Testā ir 20 jautājumi un aizpildīšana aizņems aptuveni 10 minūtes. Testa aizpildīšana ir anonīma.

Ja Jums ir aizdomas, ka kāds bērns varētu būt iesaistīts seksuāla rakstura aktivitātēs internetā, kā arī ja Jūs esat kļuvis par liecinieku kāda bērna  pavedināšanai internetā:

  • Aicinām par konstatēto likumpārkāpumu nekavējoties ziņot Valsts policijai 110 vai vērsties jebkurā Valsts policijas iecirknī.
  • Par internetā pieejamiem bērnu seksuālu izmantošanu un no bērniem izvilinātu kailfoto saturošiem materiāliem ziņojiet Drossinternets.lv.
  • Jūs un bērns varat saņemt psihologa atbalstu, zvanot Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Uzticības tālrunim 116111.