Auto un tehnoloģijas
2023. gada 21. februāris, 11:38

Auto ziņas: kā pareizi mašīnā pārvadāt suni vai kaķi

Auto ziņas

Jauns.lv

Suns ir cilvēka labākais draugs un pavadonis, no kura negribam šķirties arī automašīnā. Taču vai savu četrkājaini vienmēr pārvadājam droši? Atšķirībā no bērnu pārvadāšanas ceļu satiksmes noteikumi neizvirza īpašas prasības sīko mājdzīvnieku, tātad mājas mīluļu drošai vešanai transportlīdzeklī.

Taču negadījumi ar suņu un kaķu piedalīšanos notiek, tāpēc Ergo Apdrošināšana nolēmusi šo jautājumu aktualizēt. Pirmkārt, nepareizi pārvadāts mājdzīvnieks var izraisīt CSN, novērst uzmanību. Tas pats dzīvnieks var ciest un nodarīt traumas pasažieriem un vadītājam. Aptaujājot pusotru tūkstoti respondentu Ergo noskaidrojis, ka 10% mājdzīvnieku īpašnieku automašīnā tos ved vienkārši turot klēpī. DBS Autoskolas direktors Jānis Vanks aizrāda, ka  pat ja tas ir mazs sunītis, kas sēž klēpī, iedomājamies, kas notiek, ja ir ekstremāla situācija - suns ir klēpī un izšaujas airbags?

Saskaņā ar ERGO veikto aptauju, trešdaļa jeb 29% nekādi nenostiprina mājdzīvniekus, bet ļauj tiem brīvi pārvietoties salonā. Tā mājas mīlulis var palīst zem pedāļiem, un izraisīt avāriju. Pusei gan esot būris vai soma, taču tie nav nostiprināti. Austrālijas aitu suņu entuziaste Zita Īle apstiprina, ka šādi grēko vairums suņu īpašnieku - būris vai soma ir, taču piesprādzēta tā nav. Viņas trenētie mīluļi uz izstādēm un sacensībām brauc sevišķi droši. Viņas Subaru bagāžniekā uzstādīts iespaidīgs tērauda būris. Tas ir viens no retajiem, kam veikti arī trieciena testi, proti, tas pasargātu iemītniekus sadursmes un apgāšanās gadījumā. Jāņem vērā, ka būris, kādu izmanto profesionāļi, ir neparocīgs un smags - šo var izcelt tikai divatā.Ja suns ir mierīga rakstura, to var vienkārši vest bagāžniekā, izmantojot daudzu universāļu komplektācijā pieejamo bagāžas sietu, bet ar pavisam parastu aprīkojumu suni var droši vest arī priekšējā sēdeklī. Vadoties pēc vecā labā principa, ka dubults neplīst, un ka suns arī ir pilntiesīgs automašīnas pasažieris, Ergo piedāvā mājdzīvnieku iekļaut KASKO polisē, apdrošinot arī mājdzīvnieku.