foto: REUTERS/SCANPIX
Izraēlas zinātnieki rada robotu ar ožu
Robota turpmākā pielietošana neapstāsies tikai pie medicīniskām manipulācijām, jo robotu varēs izmantot arī narkotiku un sprāgstvielu, kā arī pārtikas kvalitātes noteikšanai.
Auto un tehnoloģijas
2023. gada 6. februāris, 18:36

Izraēlas zinātnieki rada robotu ar ožu

Jauns.lv

Izraēlas zinātnieki izstrādājuši robotu, kas spēj sajust smaržu, vēsta Reuters. Robots ir aprīkots ar bioloģisko sensoru, kas izmanto siseņu antenas, un nākotnē varētu palīdzēt uzlabot slimību diagnostiku, kā arī uzlabot drošības pārbaudes.

Zinātnieki norāda, ka siseņiem ir spēcīga oža, ko Telavivas universitātes pētniekiem ir izdevies izmantot savam bio-hibrīda robotam, padarot to daudz jutīgāku nekā esošie elektroniskie smaržas detektori.

“Siseņi smaržo ar savām antenām. Četru riteņu robotā pētnieki novietoja kukaiņu antenu starp diviem elektrodiem, kas sūta elektriskos signālus, reaģējot uz tuvumā esošo smaržu. Katrai smaržai ir unikāls raksturs, ko robota elektroniskā sistēma var identificēt, izmantojot mašīnmācīšanos,” norāda Telavivas universitātes zinātnieki, "galu galā mēs cenšamies izveidot robotu ar ožu, kas spēs atšķirt smaržas un noteikt to atrašanās vietu apkārtnē.”

Kamēr zinātnieki mēģina saprast, kā daži dzīvnieki spēj atklāj slimības pēc smaržas, robota turpmākā pielietošana neapstāsies tikai pie medicīniskām manipulācijām, jo robotu varēs izmantot arī narkotiku un sprāgstvielu, kā arī pārtikas kvalitātes noteikšanai.