foto: AP/Scanpix
Pandēmijas laika ierobežojumi pamazām atslābst: ar ko jārēķinās, ceļojot uz ārzemēm
Policisti Tokijas lidostā. Japāna tikai nesen atvēra robežu tūristiem, ieceļot drīkst tikai ar kovidzīmi, kas apliecina trešās vakcinācijas devas saņemšanu, un negatīvu testu.
Tūrisms
2023. gada 3. janvāris, 05:50

Pandēmijas laika ierobežojumi pamazām atslābst: ar ko jārēķinās, ceļojot uz ārzemēm

Kārlis Seržants

"Likums un Taisnība"

Atceroties bargos ierobežojumus kovida pandēmijas kulminācijas brīdī, “Likums un Taisnība” nolēma izpētīt, kur un kādi ierobežojumi ir spēkā šobrīd. Pašreiz Eiropā iebraukšanai nekādu šķēršļu nav, taču atsevišķās valstīs pastāv sadzīviski ierobežojumi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dodoties uz Āzijas valstīm, vispirms tomēr būtu jāiepazīstas ar Latvijas Ārlietu ministrijas mājaslapā pieejamo informāciju, jo dažās no tām ierobežojumi pastāv. Problēmas var rasties, arī apmeklējot Amerikas Savienotās Valstis.

Eiropā ceļošana pilnīgi brīva

Eiropas valstīs atcelti gandrīz visi ar kovidu saistītie ceļošanas ierobežojumi, tajās iebraucot vairs nav jāuzrāda vakcinācijas, pārslimošanas vai negatīva testa pierādījumi.

Čehijā, Luksemburgā, Polijā, Slovākijā, Spānijā obligāti jāvalkā sejas maska ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs un, vēlams, arī aptiekās.

Francijā ieteikta masku nēsāšana slēgtās telpās ar lielu cilvēku skaitu personām ar veselības problēmām, bet stingri ieteikta slimnīcu teritorijās un senioriem.

Igaunijā trešo valstu (ārpus Eiropas Savienības) pilsoņiem ir jāuzrāda kovida vakcinācijas, pārslimošanas sertifikāts vai derīgs negatīvs tests.

Itālijā var pieprasīt digitālo kovida testu pansionātu, slimnīcu un citu medicīnas iestāžu apmeklētājiem. Maskas ir vēlamas sabiedriskajā transportā, bet, piemēram, Sardīnijā tās ir obligātas. Tāpat obligātas sejas maskas ir sabiedriskajā transportā Spānijā.

Dānijā pieejams bezmaksas kovida tests – lai to veiktu, jāreģistrējas speciāli izveidotā mājaslapā. Tad tiek atsūtīts speciāls svītru kods, ar kuru jādodas uz kādu no oficiālajām testēšanas vietām, un atbilde pienāk 48 stundu laikā.

Apvienotajā Karalistē noteikts par pienākumu veikt antigēnu testu gadījumā, ja novēroti kovida simptomi. Ja rezultāts ir pozitīvs, tas jāreģistrē valdības interneta vietnē. Ieteikts valkāt sejas maskas sabiedriskās vietās.

ASV joprojām ierobežojumi

Ieceļošana ASV joprojām ir tikai personām, kuras ir vakcinējušās ar ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes vai Pasaules veselības organizācijas ārkārtas sarakstā atzītām vakcīnām. Balstvakcīna gan nav obligāta, nav noteikts derīguma termiņš vakcinācijas sertifikātam.

Ja persona ir “zaļās kartes” turētājs vai ASV pilsonis, tad sertifikāta uzrādīšana nav nepieciešama. Ir gan atsevišķas kategorijas, ieskaitot bērnus līdz pat 18 gadu vecumam, kas atbrīvotas no vakcinācijas fakta apliecināšanas. Viņiem pašizolācija nav jāievēro, taču trīs līdz piecu dienu laikā jāveic tests – ja tas ir pozitīvs vai novērojami kādi slimības simptomi, tad jāievēro pašizolācija.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Līdzīgi ir Brazīlijā – vakcinētajiem jāuzrāda sertifikāts par pabeigtu vakcinēšanās kursu, pēc kura pagājušas vismaz 14 dienas, obligāti jābūt veselības apdrošināšanas polisei. Nevakcinētajiem ceļotājiem jārēķinās, ka ne agrāk kā 24 stundas pirms avioreisa jāveic tests, kura rezultātiem jābūt portugāļu, spāņu vai angļu valodā. No šīs prasības atbrīvoti tikai bērni līdz divu gadu vecumam.

Kūrortu valstīs dažādi noteikumi

Kaut arī Ēģiptē ieceļošanas ierobežojumi ir atcelti, tomēr tūristi aicināti viesnīcās un citās publiskajās vietās ievērot epidemioloģiskos drošības pasākumus – sociālā distancēšanās, aizsargmasku valkāšana, roku mazgāšana un dezinfekcijas līdzekļu lietošana.

Ja, atrodoties valstī, konstatēta saslimšana ar kovidu, nedrīkst atgriezties Latvijā vai citā valstī ar plānoto reisu, bet jāuzturas Ēģiptē līdz atveseļošanās brīdim. Saņemt kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus tur gan ir grūti.

Turpretim atpūtnieku iecienītajā Turcijā un arī Taizemē nav pilnīgi nekādu ierobežojumu.

Visstingrākie noteikumi Ķīnā

Ārvalstniekiem, kuri dodas uz Ķīnu, pirms iekāpšanas lidmašīnā jāuzrāda speciāls zaļais veselības kods, ko var iegūt no Ķīnas vēstniecības. Tam vajadzīgs negatīvs tests, kas veikts ne agrāk kā 48 stundas pirms iekāpšanas lidmašīnā. Jārēķinās arī ar visai ilgām veselības pārbaudēm lidostās ar obligātiem testiem un obligātu piecu līdz astoņu dienu karantīnu valsts iestāžu norādītā viesnīcā.

Ja, iebraucot valstī, konstatēta saslimšana, ieceļotājs var tikt ievietots slimnīcā, un ārstēšanās izmaksas būs jāsedz no saviem līdzekļiem. Ja pozitīvs tests būs bērnam, bet vecākiem negatīvs, bērns var tikt izolēts no viņiem uz visu slimošanas laiku. Jāatzīmē, ka arī atsevišķās šīs valsts teritorijās ierobežojumi var ļoti krasi atšķirties, jo Ķīnā joprojām tiek praktizēts totāla lokdauna princips, sasniedzot noteiktu saslimšanas līmeni.

Dramatiskie saslimšanas rādītāju pieaugumi Ķīnā pamudinājuši vairākas valstis pieprasīt negatīvus testus cilvēkiem, ierodoties no šīs Āzijas valsts. Pirmās testus sāka pieprasīt ASV, Lielbritānija, Francija, Kanāda, Austrālija. Jādomā, ka tuvākajā laikā arvien vairāk valstu sekos šim piemēram.

Ieceļojot Krievijā, joprojām spēkā ir prasība uzrādīt negatīvu testa rezultātu, kas veikts 48 stundas pirms ierašanās.

Vienkāršāk tomēr vakcinētajiem

Japānā drīkst ieceļot tikai ar derīgu kovidzīmi, kas apliecina trešās vakcinācijas devas saņemšanu, un negatīvu testu, veiktu ne agrāk kā 72 stundas pirms izlidošanas.

Braucot uz Indiju, vismaz 72 stundas pirms plānotā ceļojuma katrai personai ir jāaizpilda speciāla elektroniskās deklarācijas forma. Neliela daļa iebraucēju (aptuveni 2%) tiek testēti izlases veidā, un visiem ieceļotājiem ieteikts turpmākās 14 dienas novērot savu veselības stāvokli.

Ja lidostā veiktais tests ir pozitīvs, nāksies doties uz speciālu, izolācijai paredzētu vietu. Masku nēsāšana ir obligāta visās publiskajās vietās.

Tikmēr Austrālijā, kur savulaik darbojās visai stingri ierobežojumi, tie ir pilnībā atcelti. Tanzānijā, Kenijā, citās Āfrikas valstīs pieprasa uzrādīt vakcinācijas sertifikātu. Ja arī tāda nav, būs jātērē laiks testam, tas jāveic ne agrāk kā 72 stundas pirms plānotās ierašanās.

Tomēr ceļotājiem ir jāņem vērā, ka situācija var mainīties un ierobežojumus var ieviest ne tikai valstu, bet pat atsevišķu pašvaldību teritorijās. Tādēļ Ārlietu ministrija iesaka pirms braukšanas painteresēties, kāda situācija ir konkrētajā ceļojuma galamērķī.

Tas ir viegli izdarāms ministrijas mājaslapā mfa.gov.lv, kur ir speciāli izveidota sadaļa "Valstu vai to teritoriju saraksts, kurām ir ceļojumu brīdinājumi". Konkrēto valstu aprakstos ir ievietotas noderīgas saites uz kovida izplatību kontrolējošo iestāžu mājaslapām.