foto: Shutterstock
Liela daļa strādājošo nemaz nezina, ka viņiem ir tiesības priekšlaicīgi doties pensijā
Parasti gan mūsu pensijas, kur nu vēl priekšlaicīgi, nav tik lielas, lai bezrūpīgi baudītu dzīvi...
Bizness un ekonomika
2022. gada 22. decembris, 05:21

Liela daļa strādājošo nemaz nezina, ka viņiem ir tiesības priekšlaicīgi doties pensijā

Kārlis Seržants

"Likums un Taisnība"

Daudzi radošo profesiju pārstāvji nestrādā pastāvīgā algotā darbā un pārtiek tikai no sava darba augļiem, proti, honorāriem vai atlīdzības par intelektuālo produktu.

Strādājošie, kuriem ir noteikts darba stāžs, var izmantot iespēju doties priekšlaicīgā pensijā divus gadus pirms valstī noteiktā pensijas vecuma sasniegšanas, šajā laika periodā saņemot 50% no pilnās pensijas apmēra. To var arī radošā darba veicēji, taču, lai to izdarītu, jāievēro vairāki apstākļi.

Kad var pieprasīt

Šogad priekšlaicīgo vecuma pensiju var pieprasīt no 62 gadiem un 3 mēnešiem, bet nākamgad tas būs iespējams no 62 gadiem un 6 mēnešiem.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Liene Glušaka “Likumu un Taisnību” informē: “Vecuma pensiju, kura piešķirta priekšlaicīgi, līdz vispārējā pensionēšanās vecuma sasniegšanai izmaksā 50% apmērā no piešķirtās vecuma pensijas. Ja persona šajā laikā kļūst par obligāti sociāli apdrošināmu personu (darba ņēmēju, pašnodarbināto vai personu, kas piedalās algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos), tai uz šo laiku priekšlaicīgi piešķirtās vecuma pensijas izmaksu pārtrauc.”

Pensionārs Krievijā vienkopus savācis 300 padomju laika auto

gallery icon
16

Tātad, ja personai ir reģistrēts darba ņēmēja statuss, neatkarīgi no ieņemamā amata (tas attiecas arī uz Saeimas un  pašvaldības deputātiem), vai tā veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) kā pašnodarbinātā persona, priekšlaicīgā pensija par šo periodu netiek izmaksāta.

Tiesa gan, jāpiebilst, ka tiesības uz priekšlaicīgo pensiju ir tikai personām, kuru sociālās apdrošināšanas stāžs ir 30 gadu, un tā radošajiem darbiniekiem var arī nebūt. Ir gan kategorijas kā Černobiļas seku likvidatori, daudzbērnu mātes vai invalīdi kopš bērnības, kuriem tiek prasīts mazāks, 15 gadu stāžs.

Nav obligāto iemaksu

Attiecībā uz autoratlīdzības saņēmējiem likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteikts, ka fiziska persona, kuras pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā un kura gūst ienākumu no intelektuālā īpašuma (saņem autoratlīdzību) un ir sasniegusi vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai kurai ir piešķirta valsts vecuma pensija (tajā skaitā priekšlaicīgi), vai kura ir persona ar I vai II grupas invaliditāti, nav obligāti sociāli apdrošināmā persona.

Tas nozīmē, ka autoratlīdzības izmaksātājam par autoru, kurš ir valsts vecuma pensijas saņēmējs (tajā skaitā priekšlaicīgi) vai ir ar I vai II grupas invaliditāti, nebūtu jāveic VSAOI. Tomēr, tā kā no autoratlīdzības ieturētais nodoklis sevī ietver gan VSAOI, gan iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), tad autoratlīdzības izmaksātājam no autoratlīdzības jāietur aprēķinātais nodoklis pilnā apmērā (25%), jo normatīvie akti neparedz atsevišķi nodalīt IIN.

Simtiem pensionāru Vecrīgā pieprasa cilvēcības un godpilnas vecumdienas

Simtiem pensionāru Vecrīgā pieprasa cilvēcības un godpilnas vecumdienas

gallery icon
39

Līdz ar to VSAA, kad saņems no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informāciju par ieturētajām un faktiski samaksātajām VSAOI no autoratlīdzības, personas (autora) sociālās apdrošināšanas kontā tās nereģistrēs. VSAA aprēķinās pārmaksātās VSAOI un autoram atgriezīs tās atpakaļ. Tādējādi priekšlaicīgās pensijas saņēmējam nepastāvēs liegums vienlaikus saņemt priekšlaicīgo vecuma pensiju un autoratlīdzību.

Ja autors – priekšlaicīgās pensijas saņēmējs – ir pašnodarbinātais (tādā gadījumā tas VID sniedz pašnodarbinātā ziņojumu), tad likumā noteiktais atvieglojums uz autoru ir attiecināms tieši, bet tas nozīmē, ka VSAOI viņam nav jāveic, tādējādi arī viņam nepastāvēs liegums vienlaikus saņemt priekšlaicīgo pensiju un autoratlīdzību.

Kādi nodokļi būs jāmaksā 

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) pārstāve Iveta Daine skaidro, ka saskaņā ar likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” pie fiziskās personas ienākumiem, par kuriem jāmaksā nodoklis, tiek pieskaitīta samaksa par autoratlīdzību. Ir vairāki veidi, kā maksāt nodokļus no autoratlīdzības, tajā skaitā autoriem – pensionāriem.

Autoratlīdzības režīms, kad autoratlīdzības izmaksātājs ietur tikai iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) pēc 25% vai 40% likmes un neparedz piemērot izdevumu normu, gada beigās tika pagarināts vēl uz kadu - līdz 2023. gada nogalei. No 2024. gada autoriem, tajā skaitā pensionētajiem, būs jāreģistrē saimnieciskā darbība vai arī jākļūst par darba ņēmējiem pie autoratlīdzības izmaksātāja, noslēdzot uzņēmuma līgumu.

Pensionārs pārtaisa kāpņutelpu par baroka pili

Pensionārs no Kijevas Vladimirs Čaika pats savām rokām un par saviem līdzekļiem izkrāšņojis parastas daudzdzīvokļu mājas kāpņu telpu baroka stilā. ...

gallery icon
12

Šā gada nogalē likumdevēja pieņemtie grozījumi nodokļu normatīvajos aktos paredz pagarināt autoratlīdzību īpašā nodokļu režīma pārejas periodu vēl uz vienu gadu, līdz 2023. gada 31. decembrim.

Attiecīgi vēl arī nākamajā gadā autoratlīdzību saņēmējiem ir iespēja maksāt nodokļus, nereģistrējoties kā saimnieciskās darbības veicējiem.
Tas nozīmē, ka autoratlīdzību izmaksātājs ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) izmaksas vietā no autoratlīdzības ienākuma:

• līdz 25 000 eiro – 25 %;

• pārsniedz 25 000 eiro – 40 %.

No samaksātā nodokļa 80% attiecina uz valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI), bet 20% attiecina uz IIN.

Saimnieciskā darbība

Autoratlīdzības saņēmējs pensionārs var reģistrēt saimniecisko darbību. Ja viņš būs reģistrēts kā saimnieciskās darbības veicējs vispārējā režīmā, tad jāmaksā tikai IIN, bet VSAOI nebūs jāveic. Pensionāram nav pienākuma maksāt arī VSAOI 10% no likumā noteiktā minimālā iemaksu objekta.

75 gadus veca pensionāre naudu tērē skaistuma operācijās

...Un vai tad slikti? Ketijai Bedfordai ir 75 gadi, bijušas 18 plastikas operācijas , un vienīgais tā visa mīnuss ir... ...

gallery icon
14

Autoram ir piemērojami nosacītie izdevumi 25% vai 50% apmērā, bet, ja faktiskie izdevumi ir lielāki par nosacītajiem, tos drīkst piemērot nosacīto izdevumu vietā, bet tiem jābūt apliecinātiem ar čekiem un kvītīm. Autora saimnieciskās darbības reģistrācija vispārējā režīmā paredz, ka autors no autoratlīdzības atbilstoši ienākumam maksā IIN pēc progresīvās likmes 20%, 23% vai 31%, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Mikrouzņēmuma variants

Ja autors reģistrēsies kā saimnieciskās darbības veicējs un mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) maksātājs, tad no visām saņemtajām summām būs jāmaksā MUN 25% apmērā (līdz apgrozījumam 25 000 eiro) un 40% no pārsnieguma summas un nedrīkstēs no saņemtās autoratlīdzības atskaitīt izdevumus, tajā skaitā nosacītos autora izdevumus. Ja paredzēts, ka apgrozījums 12 mēnešos pārsniegs 40 000 eiro, tad MUN režīms nav piemērojams.

Arī MUN maksātāja aprēķinātais nodoklis (25%) satur IIN un VSAOI daļu, un, tā kā  tiesību normas neparedz tos atsevišķi nodalīt, tad Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra pārmaksātās VSAOI  atgriezīs  atpakaļ.

77 gadus vecā pensionāra ziemas vingrošana

gallery icon
10

Autoratlīdzības saņēmējs pensionārs var saņemt autoratlīdzību arī no kolektīvās pārvaldības organizācijas – ar to var iepazīties Kultūras ministrijas mājaslapā km.gov.lv. Izmaksājot autoratlīdzību saviem biedriem, kolektīvās pārvaldības organizācijas piemēro autora izdevumus un iedzīvotāju ienākuma nodokli 20% apmērā. Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, kopējam ienākumam atkarībā no lieluma  tiek piemērota progresīvā IIN likme (20%, 23%, 31%). Šajā gadījumā VSAOI neaprēķina.

Priekšlaicīgās pensijas mīnusi

Vecuma pensijas apmēru ietekmējoši faktori ir:

  • pensionēšanās vecums;
  • apdrošināšanas stāžs līdz 1995. gada 31. decembrim;
  • personas vidējā apdrošināšanas iemaksu alga no 1996. līdz 1999. gadam;
  • pensijas kapitāls, kas uzkrāts no 1996. gada;
  • ikgadējie apdrošināšanas iemaksu algas indeksi, ko izmanto pensijas kapitāla aktualizācijai;
  • plānotais pensijas izmaksas laikposms (G vērtība, kas ir personas vecumam atbilstošs paredzamais mūža ilgums).

Tādējādi, jo agrāk  piešķirta vecuma pensija, jo mazāks  būs tās apmērs. Ja vecuma pensija piešķirta priekšlaicīgi, sasniedzot vispārējo pensionēšanās vecumu, tā tiek izmaksāta piešķirtajā apmērā (ievērojot tiesību normās noteikto par iedzīvotāju ienākuma nodokli).

Turklāt pēc vecuma pensijas priekšlaicīgas piešķiršanas tiek ierobežota citu pakalpojumu saņemšana, t.i., iespēja saņemt bezdarbnieka pabalstu un invaliditātes pensiju, kā arī tiek samazināts piešķirtās apdrošināšanas atlīdzības apmērs.

Jāsecina gan, ka tiem radošā darba veicējiem, kuriem  daļa nopelnītā tiek izmaksāta minimālās algas izteiksmē, bet pārējā daļa honorāros, došanās priekšlaicīgā pensijā tomēr ir izdevīga.