foto: LETA
Lielo apkures un elektrības rēķinu dēļ Latvijas iedzīvotāji apsver radikālus lēmumus attiecībā uz dzīvesvietu
Daudzdzīvokļu ēka Anniņmuižas bulvārī.
Bizness un ekonomika
2022. gada 2. novembris, 20:37

Lielo apkures un elektrības rēķinu dēļ Latvijas iedzīvotāji apsver radikālus lēmumus attiecībā uz dzīvesvietu

Jauns.lv / LETA

Lielie apkures un elektrības rēķini liek Latvijas iedzīvotājiem apsvērt radikālus lēmumus attiecībā uz dzīvesvietu - piektā daļa no visiem plāno mainīt mājokli un pārcelties uz vietu, kur jāmaksā mazāk, tostarp 11% izskata iespēju doties dzīvot uz citu valsti, liecina pētījumu centra "Norstat Latvija" pēc "Bigbank Latvija" pasūtījuma veiktās aptaujas rezultāti.

Kamēr 74% respondentu ir apņēmušies energoresursu krīzi pārciest esošajā īpašumā un atturēties no fundamentālām izmaiņām, 21% aptaujāto pieļauj iespēju samazināt izmaksas, mainot dzīvesvietu.

Lielākā daļa no izmaiņu piekritējiem - 11% - apsver pārcelšanos uz ārzemēm. Visvairāk šādu cilvēku ir jauniešu vidū, kā arī ģimenes ar nepilngadīgiem bērniem.

Vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem pārziemot siltākā, lētākā vietā plāno 15% respondentu. Līdzīgu risinājumu apdomā arī 23% no visām aptaujātajām trīs bērnu, 13% divu bērnu un 16% viena bērna ģimenēm.

Aptaujā noskaidrots, ka dārgie rēķini visvairāk biedē tieši rīdziniekus. No galvaspilsētas pārcelšanos uz ārzemēm pieļauj 13% respondentu, kamēr no lauku rajoniem vien 7%.

Pie tam vēl 6% pilsētnieku neizslēdz iespēju braukt dzīvot uz laukiem, cerībā, ka tur izdosies samazināt izmaksas. To vēlas darīt lielākoties jauni cilvēki - vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem šajā virzienā plāno doties pat desmitā daļa aptaujāto.

Tikmēr no laukiem uz pilsētu šajos laikos vēlas doties vien 1% no visiem respondentiem.

Tāpat pētījums atklāj, ka 3% Latvijas iedzīvotāju apņēmušies veikt pilnu sava mājokļa renovāciju, lai novērstu siltumzudumus un tādējādi samazinātu apkures rēķinu.

Vēl 3% izlēmuši ķerties pie jaunas, energoefektīvas mājas būvēšanas, lai nākamajās desmitgadēs par energoresursu cenu svārstībām būtu jāuztraucas krietni mazāk.

"Norstat Latvija" veiktajā aptaujā oktobra beigās tika aptaujāti 1004 respondenti visā Latvijā.