foto: Publicitātes foto
Latvijas valsts meži atskatās uz 23 gados paveikto
Bizness un ekonomika
2022. gada 1. novembris, 06:41

Latvijas valsts meži atskatās uz 23 gados paveikto

Reklāmas projekts

1999. gada 28. oktobrī ar speciālu Ministru kabineta rīkojumu tika nodibināta valsts akciju sabiedrība Latvijas valsts meži (LVM), un šajā laikā tas kļuvis par vienu no nozīmīgākajiem un rentablākajiem valstij piederošajiem uzņēmumiem.

Šo 23 darbības gadu laikā uzņēmums iemaksājis valsts un pašvaldību budžetos teju 1,5 miljardus eiro un uzaudzējis apgrozījumu līdz 4,8 miljardiem eiro. Tas pierādījis, ka koksne ir Latvijas vērtīgākais atjaunojamais resurss, jo šajā laikā LVM izaudzēti pavisam 279 miljoni kubikmetru koksnes. Tas izdevies, arī pateicoties tam, ka LVM stādaudzētavās izaudzēti vairāk nekā 800 miljoni stādu gan pašu, gan arī citu meža apsaimniekotāju vajadzībām.

LVM apsaimnieko gandrīz ceturto daļu visas valsts teritorijas. Bez sākotnējās darbības tikai kā meža apsaimniekotājam tagad uzņēmums jau darbojas arī vairākās citās jomās, rūpējoties par zemi, zemes dzīlēm un citiem resursiem. Jau tuvākajā nākotnē LVM ļoti nopietni iesaistīsies vēja enerģijas ražošanā, nodrošinot mūsu valstij enerģētisko neatkarību.

Kopš uzņēmuma dibināšanas brīža tā apsaimniekotajā teritorijā meži atjaunoti 275 000 hektāru platībā, izbūvēti 8000 kilometru meža ceļu, savestas kārtībā meža meliorācijas sistēmas vairāk nekā 260 000 hektāru platībā. Būtiski palielinājušās arī platības, kas tiek apsaimniekotas ar dabas aizsardzību kā pamatmērķi. 2001. gadā tādu bija tikai 5 %, bet tagad to daļa sasniedz jau 20 procentu.

LVM dod arī visai būtisku ieguldījumu sabiedrības izglītošanā un nodrošina atpūtas iespējas. Ikgadējās meža vides izglītības programmās dažādu vecumu skolēniem šajā laikā iesaistījušies pavisam 140 000 bērnu un skolotāju, atpūtas iespējas tiek nodrošinātas 290 labiekārtotās bezmaksas vietās.

Raksts tapis sadarbībā ar "Latvijas valsts meži".