foto: Shutterstock
Drīz došos pensijā. Kas jāzina par dokumentu sakārtošanu? Un kā zināt, cik daudz naudas pienākas?
Bizness un ekonomika
2022. gada 13. oktobris, 06:15

Drīz došos pensijā. Kas jāzina par dokumentu sakārtošanu? Un kā zināt, cik daudz naudas pienākas?

"100 Labi Padomi"

  Vecuma pensijas saņemšana ir jānoformē pašam, aizpildot un iesniedzot pensijas piešķiršanas pieprasījumu, kas adresēts Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA).

To var izdarīt trīs veidos: portālā www.latvija.lv, VSAA nodaļā klātienē vai elektroniski ar drošu elektronisko parakstu. Pensiju var pieprasīt ne agrāk kā vienu mēnesi pirms dienas, kad sasniegts noteiktais pensionēšanās vecums. 2022. gadā pensionēšanās vecums ir 64 gadi un 3 mēneši, ja apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 15 gadiem.

Pirms pensijas piešķiršanas pieprasījuma iesniegšanas ieteicams pierakstīties un doties uz tuvāko VSAA filiāli, lai palūgtu izdruku no datubāzes, kurā atrodama informācija par darba stāžu. Tas sniegs pārskatu par VSAA rīcībā esošajiem datiem. Nereti ziņas par darba stāžu līdz 1996. gadam, kad tika ieviesta VSAA elektroniskā sistēma, ir nepilnīgas.

Pensijas piešķiršanas pieprasījumā jānorāda, kā vēlies saņemt lēmumu par pensijas piešķiršanu – klātienē, pa pastu, oficiālajā elektroniskajā adresē vai portālā www.latvija.lv. Turpat arī norādi sev ērtāko pensijas saņemšanas veidu – ar bankas pārskaitījumu, naudas izņemšana pastā vai ar piegādi uz mājām.

Svarīgi

Lai pierādītu savu darba stāžu, noderēs šādi dokumenti:

  • darba grāmatiņa;
  • kolhoznieka darba grāmatiņa;
  • darba līgums un dokumenti, kuros ir norāde par attiecīgā darba perioda pabeigšanu;
  • karaklausības apliecība (attiecas uz padomju armiju);
  • mācības apliecinošs dokuments (attiecas uz profesionālajām un augstākajām mācību iestādēm līdz 1996. gadam).

Zini, kas tev pienākas!

Pensiju veido vecuma pensija jeb pensiju 1. līmenis un pensiju 2. līmeņa uzkrājums. Vecuma pensiju izmaksā VSAA, savukārt uzkrāto naudu pensiju 2. līmenī vari saņemt divos veidos – no valsts kopā ar vecuma pensiju vai iegādājoties mūža polisi.

  • Kopā ar vecuma pensiju. Uzkrātie līdzekļi tiks sadalīti uz 18 gadiem. Pensionāra nāves gadījumā neizmaksātā summa paliek valstij.
  • Mūža polise. Tādā gadījumā ar informāciju par savu pensiju 2. līmeni dodies uz apdrošināšanas sabiedrību Compensa, Ergo vai banku "Citadele" un iegādājies mūža polisi. Tev tiks piedāvāts naudas izmaksas grafiks, lielāko daļu summas saņemot jau pirmo 5–6 gadu laikā pēc pensionēšanās. Savukārt pensionāra nāves gadījumā neizmaksātā nauda paliek cilvēkam, kuru seniors norādījis kā labuma guvēju.