Robotikas uzņēmumi apņemas neļaut robotiem iznīcināt cilvēci
foto: SWNS/Scanpix
"Boston Dynamics" radītais robots.
Auto un tehnoloģijas
2022. gada 11. oktobrī, 14:20

Robotikas uzņēmumi apņemas neļaut robotiem iznīcināt cilvēci

Jauns.lv

Robotikas nozarē labi pazīstamais "Boston Dynamics" un pieci citi robotikas uzņēmumi parakstījuši atklātu vēstuli, apņemoties neatļaut savu robotu vai programmatūru izmantošanu, lai nogalinātu cilvēkus, vēsta žurnāls "Vice".

"Mēs uzskatām, ka ieroču pievienošana robotiem, kas tiek vadīti attālināti vai autonomi, rada jaunus riskus un nopietnas ētiskas problēmas. Roboti plaši pieejami sabiedrībai un spēj pārvietoties uz dažādām vietām, kur cilvēki dzīvo un strādā," rakstīts atklātajā vēstulē.

Uzņēmumi apņemas neapbruņot savus robotus, neapbruņot savu robotu programmatūru, kā arī sola neatbalstīt citus, kas to dara.

Vēstulē arī solīts, ka "ja iespējams" šīs firmas "rūpīgi pārskatīs" klientu pieteikumus, lai izvairītos no iespējamas ieroču izmantošanas, kā arī solīja izpētīt veidus, kā samazināt ieroču izmantošanas riskus.

Nekad nav bijis labāks laiks, lai mēģinātu iebilst pret robotu kā ieroču izmantošanu.

Ir komerciāli droni ar granātu nomešanu, un, piemēram, "Boston Dynamics" robotsuņi ir redzēti ar ložmetējiem, kas piestiprināti pie muguras. 

"Lai būtu skaidrs, mēs neapstrīdam esošās tehnoloģijas, kuras valstis un to valdības izmanto, lai aizstāvētu sevi," teikts vēstulē. 

Lai gan uzņēmumi, kas sola darīt visu iespējamo, lai nepieļautu, ka viņu roboti kļūst par kaujas ieročiem, atzīst, ka mūsdienu tehnoloģijas ir viena no galvenajām problēmas sastāvdaļām.  

Pat, ja pats robots nav ierocis, tas joprojām var palīdzēt nogalināt cilvēkus.

Piemēram, "Boston Dynamics" radītais robots jau ir pārbaudījis savas spējas izlūkošanas lomā Francijas armijas kaujas misijās. Iepriekš uzņēmums sadarbojies ar ASV Aizsardzības progresīvo pētniecības projektu aģentūru (DARPA), lai izstrādātu humanoīdu robotu, kas šobrīd ir paredzēts reaģēšanai uz katastrofām.

Nav grūti iedomāties, kā kādu no robotiem varētu izstrādāt tā, lai tas varētu radīt sasniegumus kaujās - īstās vai teju izdomātās. Piemēram, Jemenas ģimenes atkal un atkal iznīcina bezpilota lidaparātu slepkavības.

Valstis un aģentūras, kas izmanto šīs tehnoloģijas, atsaucas uz pašaizsardzību vai likumu un kārtību, taču tas neizdzēš aiz tām esošo amoralitāti vai barbarismu, raksta "Vice". 

"Boston Dynamics" ir uzņēmusies apņēmušies neapbruņot nevienu no viņu ražotajiem robotiem.

Šī pozīcija nav nekas jauns - uzņēmumā ir skaidri noteikti ētikas principi. Tie nosaka, ka roboti ir jāizmanto saskaņā ar likumu, tos nedrīkst izmantot, lai kaitētu vai iebiedēt cilvēkus vai dzīvniekus, un tos nedrīkst izmantot kā ieročus,” sacīja uzņēmuma pārstāvis.

"Mēs arī cieši sadarbojamies ar saviem klientiem un partneriem, lai nodrošinātu, ka viņi saprot mūsu nostāju šajā svarīgajā jautājumā, un mēs veiksim atbilstošus pasākumus, lai mazinātu jebkādu ļaunprātīgu izmantošanu, kas pārkāpj šos noteikumus," viņš piebilst. 

Tēmas