foto: Zane Bitere/LETA
Ekonomikas ministrija komentē priekšlikumu nacionalizēt "Latvijas gāzi"
Ekonomikas ministrija visnotaļ izvairīgi izsakās par ideju valsts kontrolē pārņemt uzņēmumu “Latvijas gāze”.
Bizness un ekonomika
2022. gada 5. oktobris, 06:22

Ekonomikas ministrija komentē priekšlikumu nacionalizēt "Latvijas gāzi"

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Jau kādu laiku izskan nodomi, ka Latvijas valstij būtu jāpārņem kontrole pār uzņēmumu “Latvijas gāze”, kuru premjers Krišjānis Kariņš tēlaini nosaucis par Krievijas, nevis Latvijas gāzi, jo tā arī nevienam nav īstas skaidrības, cik lielā mērā “Latvijas gāze” strādā mūsu valsts interesēs, un vai tā spēs mūs nodrošināt ar gāzi.

Cik tiesiska pēc būtības būtu “Latvijas gāzes”, pār kuru lielā mērā noteicējs ir Krievijas koncerns “Gazprom”, nacionalizācija, Jauns.lv jautāja tieslietu ministram Jānim Bordānam (Konservatīvie). Ministrs atbildēja, ka ministrija “ir gatava nodrošināt savu atbalstu jebkuram no situācijas risinājuma variantam”, bet bez Ekonomikas ministrijas kā par nozari atbildīgās ministrijas inciatīvas tas nav iespējams – ir jābūt vēlmei darīt un drosmīgi darīt.

Jauns.lv ekonomikas ministrei Ilzei Indriksonei vaicāja, kā viņa raugās uz “Latvijas gāzes” pārņemšanu valsts kontrolē. Uz jautājumu atbildi Jauns.lv sniedza Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena:

“Ekonomikas ministrija (EM) dara visu iespējamo, lai nodrošinātu energosistēmu drošu darbību un pastāvīgas energoresursu piegādes patērētājiem. Tai skaitā EM izstrādājusi un valdība pieņēmusi vairākus būtiskus lēmumus Latvijas patērētāju nepārtrauktai apgādei ar dabasgāzi, gan rodot alternatīvus dabasgāzes piegāžu avotus, gan veidojot dabasgāzes valsts rezerves, gan veicot virkni izmaiņu normatīvajos aktos sistēmas drošai darbībai, tai skaitā nosakot pienākumu akciju sabiedrībai “Latvenergo” nodrošināt dabasgāzes apgādi nodrošināmajiem lietotājiem, ja tiks izsludināta valsts enerģētiskā krīze, un šos nodrošināmos lietotājus dabasgāzes tirgotājs nespēs nodrošināt ar dabasgāzes apgādi.

Atbildot uz jautājumu par valsts kontroli pār akciju sabiedrību “Latvijas gāze”, norādām, ka Ekonomikas ministrija kā valsts kapitāla daļu turētājs “Latvijas gāzē”, kur valstij pieder 0.00029% jeb 117 akcijas, īsteno valsts interešu pārstāvību gan šajā uzņēmumā, gan tās meitas sabiedrībā akciju sabiedrībā “Gaso”. Dabasgāzes piegāžu nodrošināšanai valstij kritiski svarīgs ir uzņēmums “Gaso”, tādēļ jau šobrīd ir uzsākts “Gaso” nodalīšanas process no “Latvijas gāzes”.”

Te jāpiebilst, ka lielākie Latvijas gāzes akcionāri ir Krievijas “Gazprom” (34%), fonds “Marguete Gas II S.a.r.l.” (28.97%), Vācijas kompānijas “Uniper  Ruhrgas GmbH” (18,26%) un SIA “Itera Latvija”(16%). 

Protestā pie "Latvijas gāzes" prasa ātrāku atteikšanos no Krievijas energoresursiem

gallery icon