Bizness un ekonomika
2022. gada 15. septembris, 11:54

Kā dzīvot zaļi un nopelnīt?

Reklāmas projekts

Nav noslēpums, ka dzīvot zaļi ir salīdzinoši dārgi. Tas ir dzīvesveids, kas var nozīmēt lielākus izdevumus savu ikdienas paradumu maiņas procesā, piemēram, to pašu plastmasas produktu aizvietošana ar materiāliem, kas sadalās dabā, nereti izmaksu ziņā ir apjomīgāka personīgā investīcija. Tomēr, rūpējoties par apkārtējo vidi, zaļais dzīvesveids ir ilgtspējīgs risinājums sniegt mazu artavu visu kopējam labumam un saglabāt mūsu planētu. Bet ir arī kāda zaļā dzīves veida aktivitāte, kuru piekopjot, tu vari arī nopelnīt! Un tā ir metāllūžņu nodošana.

Kur meklēt metāllūžņus?

Savās mājsaimniecībās. Jā, arī tu ikdienā saražo metāllūžņus – dažāda veida sadzīves tehnika –  plīts, ledusskapis, nemaz nerunājot par nolietotajiem spēkratiem. Taču ne tikai! Vai ir ienācis prātā, ka, taisot remontus vai savedot kārtībā savu lauku īpašumu, nākas uziet daudz metāla atkritumus, kurus vērtīgāk būtu nodot metāllūžņu pārstrādātājiem, nevis tos nogādāt atkritumu poligonos? Vai vēl ļaunāk – vienkārši izmest? Tā taču ir nauda – tava nauda. 

Padomju laiku čuguna vannas un skapji, starpsienu kronšteini, metāla jumta pārsegumi, metāla žogi un vārti – tie visi ir metāllūžņi, kam nav vairs nekādas vērtības tavā īpašumā, bet tu vari tos nodot un saņemt par tiem atlīdzību. Līdz ar to, domājot par metāllūžņiem no vides tīrības aspekta, tos ir iespējams pārvērst naudā, ko savukārt tālāk ieguldīt citās zaļā dzīvesveida aktivitātēs. 

Vai tiešām tas būs zaļi?

Šobrīd, pateicoties Eiropas Savienības regulām un atbildīgiem uzņēmumiem, metāllūžņu nodošana un pārstrāde ir pielāgota mūsdienu standartiem par rūpēm par apkārtējo vidi. Metāls ir viens no tiem aprites ekonomikas materiāliem, kas pārstrādes rezultātā iegūst lielāku vērtību un kalpo kā izejmateriāls. Taču, lai sagatavotu kvalitatīvu un videi nekaitīgu pārstrādātā metāla gatavo produkciju, ko iepērk metalurģijas uzņēmumi tālākai ražošanai, to nepieciešams rūpīgi sašķirot un attīrīt no nemetāliskajiem piejaukumiem (piemēram, plastmasas, gumijas un eļļas). 

Kā tiek šķiroti metāla atkritumi un kur tos nodot – skaties video!

Meklē tuvāko metāllūžņu pieņemšanas punktu šeit: https://tolmets.lv/ 

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar "Tolmets"

Tēmas