foto: Gatis Dieziņš/LETA
"Nord Pool" saņēmis ierosinājumus elektrības cenas algoritma uzlabošanai
Bizness un ekonomika
2022. gada 23. augusts, 21:07

"Nord Pool" saņēmis ierosinājumus elektrības cenas algoritma uzlabošanai

Jauns.lv / LETA

Lietuvas valsts elektrības pārvades sistēmu operators "Litgrid" otrdien iesniedzis elektrības biržai "Nord Pool" ierosinājumus, kā atrisināt algoritma problēmu, kuras dēļ Baltijas valstīs ir rekordaugstas elektrības cenas.

Ierosinājumu mērķis ir atrast risinājumu, kurā atspoguļotos Baltijas elektrības sistēmas specifika un ražošanas struktūra un varētu izvairīties no tā dēvētās elektrības ražotāju piedāvājumu paradoksālās noraidīšanas, informēja "Litgrid".

"Esam vērsušies pie biržas "Nord Pool" operatora un ceram atrast atbilstošus tehniskos risinājumus, lai garantētu, ka neatkārtojas pagājušajā nedēļā piedzīvotā situācija, kad biržā tika sasniegti cenas griesti un Baltijas tirgos tika noteikti patēriņa ierobežojumi," paskaidroja "Litgrid" vadītājs Roks Masjulis.

"Nord Pool" cenas aprēķina algoritmā pat mazākas cenas piedāvājumi dažreiz tiek noraidīti. Tirgus dalībnieki norāda, ka tāda algoritma paradoksa dēļ rodas situācija, kad ļoti dārgas ražošanas jaudas, kas spēj piedāvāt specifisku enerģijas daudzumu, noved pie rekordaugstām cenām biržā.

Trešdienas vakarā Baltijas valstīs elektrības cena sasniedza "Nord Pool" biržas griestus - 4000 eiro par megavastundu (MWh).