foto: LETA
Ieviesīs jaunu studiju kredītu izsniegšanas pilotprogrammu
Kredītus studējošiem izsniedz kredītiestādes, savukārt kredītu uzņēmums "Altum" sniedz garantijas par šiem kredītiem./Ilustratīvs attēls.
Bizness un ekonomika
2022. gada 14. jūlijs, 22:56

Ieviesīs jaunu studiju kredītu izsniegšanas pilotprogrammu

Jauns.lv / LETA

Valdība atbalstījusi Izglītības un zinātnes ministrijas ideju ieviest jaunu studiju kredītu izsniegšanas pilotprogrammu, kas ļaus nodrošināt papildu finansējumu, lai garantētu studiju un studējošo kredītus studijām Latvijā.

Kopš 2020.gada aprīļa Latvijā ir ieviesta studentu kreditēšanas sistēma studējošiem, kuri ir imatrikulēti Latvijas augstākās izglītības iestādes akreditētā un licencētā studiju programmā studijām grāda vai kvalifikācijas iegūšanai pilna laika un nepilna laika studijām. Kredītus studējošiem izsniedz kredītiestādes, savukārt kredītu uzņēmums "Altum" sniedz garantijas par šiem kredītiem.

Tomēr faktiskais pieprasījums 2020. un 2021.gados pārsniedza sākotnēji plānoto pieprasījumu, līdz ar to vairākas reizes tika piešķirts papildu finansējums.

Tādēļ valdība plāno ieviest pilotprogrammu, kas ļaus nodrošināt papildu finansējumu, lai garantētu studiju un studējošo kredītus studijām Latvijā.

Pilotprogramma paredz garantiju aizdevuma saņemšanai, kas nebūtu pieejams uz komercnosacījumiem pārsvarā nestrādājošiem jauniešiem bez kredītvēstures un nodrošinājuma, lai tie investētu savā izglītībā un paaugstinātu savu konkurētspēju darba tirgū, kas atmaksāsies ar labākām nodarbinātības iespējām un augstākiem ienākumiem. Ieviešot pilotprojektu studijām Latvijā, datu apmaiņa nemainās.

Pilotprojekts neaizstāj līdzšinējo programmas finansējumu, bet gan to papildina, līdz ar to arī turpmākajos gados būs nepieciešams vidējā termiņa budžeta likumā plānotais finansējums valsts garantētiem studiju un studējošo kredītiem.

Galvenie pilotprogrammas nosacījumi - maksimālā aizdevuma summa 30 000 eiro, garantija 80% apmērā, garantijas ierobežotā likme 25% un kredīta atmaksas termiņš 15 gadi no studiju uzsākšanas.

Programma tiek ieviesta kā portfeļgarantija, kurai ir noteikti maksimālie zaudējumi atbilstoši ierobežotās garantijas likmei.

Tēmas