foto: Shutterstock
“Lai sapnis par savu mājokli būtu piepildāms!” Polijā vairs nevajadzēs būvniecības atļauju ģimenes mājas būvēšanai
Polija šobrīd ierindojas vienā no zemākām vietām starp Eiropas Savienības valstīm dzīvesvietu statistikā.
Bizness un ekonomika
2022. gada 30. jūnijs, 06:19

“Lai sapnis par savu mājokli būtu piepildāms!” Polijā vairs nevajadzēs būvniecības atļauju ģimenes mājas būvēšanai

Jauns.lv

Polijas valdība atcels prasību iegūt atļauju, lai būvētu vienai ģimenei paredzētas mājas. Tādējādi plānots risināt mājokļu trūkuma problēmu un "ļautu lielākam skaitam poļu sasniegt sapni par savām mājām”, paziņojis Polijas attīstības ministrs Valdemārs Buda.

Paredzēts, ka izmaiņas stāsies spēkā no 2023. gada janvāra un tas palīdzēs samazināt mājas būvniecībai nepieciešamo laiku par vairākiem mēnešiem, informē ziņu aģentūra “Wirtualna Polska”.

“Mēs ne tikai grozām būvatļauju saņemšanas noteikumus, mēs arī tiekam vaļā no procedūras, kas daudziem bija ļoti apgrūtinoša - nepieciešamība tikt pie paziņojuma par būvdarbu pabeigšanu un saņemt būves apdzīvošanas atļauju,” sacīja Buda.

“Bieži vien māja vai ēka jau sen ir pabeigta, bet cilvēki nevar to apdzīvot, jo gaida attiecīgo atļauju. [...] Šādu namu būvēšana bez liekām formalitātēm, domājams, ļaus poļiem vieglāk realizēt sapņus par savas mājas celšanu,” piebilda Buda.

Ministrija arī norādīja, ka gadījumā, ja teritorijai, kurā plānots būvēt mājokli, trūkst teritorijas attīstības plāna, īpašniekiem vispirms jāsazinās ar vietējo pašvaldību, kas 21 dienas laikā izsniegs šo dokumentu.

Polija šobrīd ierindojas vienā no zemākām vietām starp Eiropas Savienības valstīm dzīvesvietu statistikā, piemēram, istabu skaitā uz vienu cilvēku un mājsaimniecību lielumu, jo nav pietiekamā skaitā pieejamu mājokļu, kas – īpaši ģimenēs – veicina lēmumus turpināt apmesties faktiski pārapdzīvotos namos.