foto: Vida Press
Cik izmaksā mantojuma līgums?
Lai nokārtotu mantojuma lietas, notāru var izsaukt uz mājām un jārēķinās ar izdevumiem sākot no 80 eiro.
Bizness un ekonomika
2022. gada 2. maijs, 05:40

Cik izmaksā mantojuma līgums?

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

“Ar kādām izmaksām jārēķinās, kārtojot mantojuma lietas, ja cilvēks pats, piemēram, veselības stāvokļa dēļ, nevar doties pie notāra, bet jālūdz cita palīdzība. Kā un kur šo lietu nokārtot,” žurnālam „Likums un Taisnība” jautā Valda.

Šobrīd dokumentus pie zvērināta notāra var noformēt gan klātienē birojā, gan attālināti, parakstot ar elektronisko parakstu, gan arī lūgt zvērinātam notāram doties mājas vizītē pie klienta uz viņa dzīvesvietu, ja viņš veselības vai citu iemeslu dēļ nevar ierasties pie zvērināta notāra. Ja personai ir elektroniskais paraksts, tad dokumentus ērti pie zvērināta notāra var parakstīt attālināti, arī atrodoties jebkurā vietā, jebkurā valstī, kur ir pieeja internetam.

Mantojuma lietu kārtošana ir viena no nedaudzām darbībām, kuras zvērināti notāri kārto pēc piekritības - mantojuma atstājēja pēdējās deklarētās dzīvesvietas vai, ja tādas nav, mantojamās mantas atrašanās vietas. Lai uzsāktu mantojuma lietu, ir jānoformē mantošanas iesniegums, to var darīt pie jebkura zvērināta notāra, un, ja šis zvērināts notārs praktizē apgabaltiesas darbības teritorijā, kur nav mantojuma atstājēja pēdējā deklarētā dzīvesvieta, tad mantinieks var lūgt zvērinātu notāru iesniegumu pārsūtīt kolēģim pēc piekritības. Mantinieks var izdot arī pilnvaru kādai citai uzticamai personai par tālāku mantojuma lietas kārtošanu.

Izmaksas par zvērināta notāra pakalpojumiem nosaka 2013. gada 3. septembra Ministru kabineta noteikumi Nr. 737 „Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību”. Izdevumi par mantojuma lietas kārtošanu ir atkarīgi no dažādiem lietas apstākļiem. Uzsākot lietu, ir jāmaksā par mantošanas iesnieguma noformēšanu, kura izmaksas sastāda iesnieguma sagatavošana, dažādu pieprasījumu un paziņojumu nosūtīšana, pārbaužu veikšana dažādos reģistros.

Vidējās izmaksas par mantošanas iesniegumu un lietas uzsākšanu varētu būt aptuveni ap 80 eiro. Mantojuma lietu pabeidzot, tiek izdota mantojuma apliecība un izdevumi par to ir atkarīgi no mantinieka radniecības ar mantojuma atstājēju, mantojamās mantas vērtības. Jārēķinās arī ar izmaksām, kas saistītas ar mantinieka īpašuma tiesību reģistrēšanu uz mantotajiem īpašumiem - valsts un kancelejas nodevas par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, nodevas CSDD par transportlīdzekļa īpašuma tiesību reģistrāciju un citiem. 

Lai neradītu liekus izdevumus par mantojuma lietas kārtošanu, ieteicams mantiniekam vienmēr sazināties uzreiz ar zvērinātu notāru, uzzinot par procesu, nepieciešamajiem dokumentiem un izmaksām, kā arī vienoties par dokumentu noformēšanas kārtību - ierodoties pie zvērināta notāra birojā, parakstot dokumentus attālināti vai lūdzot zvērinātam notāram ierasties mājas vizītē.

Zināšanai

Noteikumu par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību 10. punkts nosaka: „Notariālā akta taisīšana, ja nav noteikta darījuma summa (piemēram, lietošanas kārtības līgums, mantojuma līgums), – 80,00 eiro.”

Savukārt šo noteikumu 5. sadaļa „Atlīdzības takse par mantojuma lietu vešanu” jau nosaka „papildu maksas” par mantojuma lietas vešanu, piemēram, par aizgādnības nodibināšanu mantojumam, mantojuma lietas izbeigšanu un tamlīdzīgi.

Latvijā praktizējošo zvērināto notāru kontaktinformāciju var uzzināt internetā: www.latvijasnotars.lv.

Tēmas