foto: LETA
Darba devēji noraida arodbiedrības priekšlikumu celt minimālo algu būvniecībā
Pārrunas par minimālās algas celšanu norisinājās pusgadu
Bizness un ekonomika
2022. gada 6. aprīlis, 19:15

Darba devēji noraida arodbiedrības priekšlikumu celt minimālo algu būvniecībā

Jauns.lv / LETA

Būvniecības nozares ģenerālvienošanās Pušu komitejas sēdē trešdien darba devējus pārstāvošās organizācijas neatbalstīja arodbiedrības priekšlikumu celt minimālo algu būvniecībā no 780 eiro līdz 850 eiro, informē Latvijas Būvniecības nozares arodbiedrības (LBNA) pārstāvji.

Būvniecības nozares ģenerālvienošanās no 2019.gada 3.novembra nosaka, ka būvniecībā nodarbināto minimālā mēneša alga ir 780 eiro un stundas likme 4,67 eiro.

Lai ģenerālvienošanās atbilstu nozares vajadzībām, tās slēdzēji ir paredzējuši ģenerālvienošanās Pušu komitejas izveidi. Komitejas sastāvā ir četri pārstāvji no katras puses - četri arodbiedrības pārstāvji un četri darba devēju pārstāvji.

Trešdien Pušu komiteja sanāca uz sēdi, lai lemtu par LBNA priekšlikumu grozīt ģenerālvienošanās nosacījumus. Priekšlikums paredzēja minimālās mēneša algas celšanu būvniecībā nodarbinātajiem līdz 850 eiro un minimālās stundas likmes celšanu līdz 5,09 eiro no 2022.gada 1.oktobra.

Komitejas locekļiem no Latvijas Būvuzņēmēju partnerības un biedrības "Latvijas ceļu būvētājs" balsojot pret, LBNA priekšlikums par minimālās algas celšanu netika atbalstīts.

Pārrunas par minimālās algas celšanu norisinājās pusgadu, informē LBNA pārstāvji, uzsverot, ka vienošanās par šī brīža minimālo algu nozarē tika panākta pirms četriem gadiem, izmantojot 2016.gada datus, kas vairs neatbilst būvniecības nozares situācijai.

LBNA pārstāvji informē, ka vienkāršāko darbu darītāji būvniecībā 2021.gadā vidēji saņēma 6,98 eiro stundā. Savukārt citur Eiropā minimālā alga būvniekiem ir 2,8 līdz 4,1 reizei lielāka, proti, 12,85-19,28 eiro stundā un attiecība starp vidējo un minimālo algu ir 78%, kamēr Latvijā 60%. Lielā atšķirība starp vidējo un minimālo algu veido labvēlīgu vidi ēnu ekonomikai, kas būvniecībā veido 28,7%, norāda LBNA pārstāvji.

Arodbiedrībā uzsver, ka kopš 2016.gada patēriņa cenu līmenis ir cēlies par 18,2%, tādējādi samazinot panāktās minimālās algas reālo kāpumu par gandrīz piektdaļu. Tajā pašā laikā būvniecības komersantu ekonomiskie rādītāji no 2016.gada līdz 2020.gadam norāda uz nozares izaugsmi un peļņu 878 miljonu apmērā.