Bizness un ekonomika
2022. gada 22. marts, 06:59

"Varbūt man pašam vajadzētu uzkopt māju," - Krievijas miljardieris Mihails Fridmans atzīst, ka sankciju dēļ vairs nezina, kā dzīvot

Jauns.lv

Krievijas miljardieris, koncerna "Alfa Group" īpašnieks Mihails Fridmans noteikto sankciju dēļ vairs nezina, kā dzīvot. Kā Fridmans norādījis "Bloomberg Businesweek", viņš atrodas dīvainā situācijā, jo ir oligarhs, kuram praktiski nav naudas.

Londonā dzīvojošais uzņēmējs publikācijas tapšanas laikā norādījis, ka pēc kontu bloķēšanas viņam būs jāsaņem atļauja naudas tērēšanai no britu valdības, kurai būs jānosaka, vai viņa pieprasījums ir saprātīgs. Fridmans norādījis, ka viņa izdevumi, visticamāk, varētu tikt ierobežoti 2500 britu mārciņu jeb aptuveni 3000 eiro apmērā mēnesī. Viņš neslēpj savu satraukumu, bet vienlaikus norāda, ka viņa "problēmas nav nekas salīdzinājumā ar ukraiņu problēmām".

Tagad, kad bankas karte nedarbojas, viņš mēģina izdomāt, kā samaksāt, piemēram, par mājas tīrīšanu. "Varbūt man pašam vajadzētu uzkopt māju," viņš norādījis, nervozi smejoties. "Studenta gados dzīvoju mazā kopmītnes istabiņā ar vēl četriem puišiem, bet pēc 35 gadiem tas ir negaidīti..."

Tiesa, dažas dienas vēlāk Fridmans zvanījis raksta autoram, norādot, ka lietas kļūstot arvien sliktākas. "Es nezinu, kā dzīvot. Es nezinu. Es tiešām nezinu," viņš norādījis.

Fridmans skaidro, ka Eiropas Savienība nesaprot, kā vara patiesībā darbojas Krievijā. Ja sankciju mērķis ir motivēt tādus cilvēkus kā viņš izdarīt spiedienu uz Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, tad "mēs visi esam lielās nepatikšanās".

"Tas nozīmē, ka tie, kas pieņem šo lēmumu, neko nesaprot par to, kā Krievija darbojas. Un tas ir bīstami nākotnei. Es nesaprotu manas sodīšanas loģiku. Rietumnieku vispārējais priekšstats ir: "Ak, tie mantkārīgie oligarhi varētu pieiet Putinam un likt viņam apstāties." Kāpēc viņi tā domā?"

Viņš norāda, ka nekad nav ticies ar Putinu viens pret vienu, bet ir ticies ar viņu uzņēmumu līderu grupās. Viņš arī noliedz ilggadējā biznesa partnera Pjotra Avena tuvo saistību ar Putinu.

"Spēka attālums starp Putina kungu un jebkuru citu ir kā attālums starp Zemi un kosmosu. Teikt kaut ko Putinam pret karu jebkuram cilvēkam būtu pašnāvība," viņš saka.

foto: REUTERS/SCANPIX
Mihails Fridmans.

Fridmans atzīst, ka nebija domājis, ka Putins uzsāks pilna mēroga iebrukumu.

Piecdesmit septiņus gadus vecais Fridmans ir dzimis un audzis Padomju Savienībā, Ukrainas rietumu pilsētā Ļvivā. Viņš bija oligarhs, kas pirms Putina nākšanas pie varas guva bagātību banku un enerģētikas jomā. Viņa vecāki ir Ukrainas pilsoņi, kuri vēl nesen daļu gada dzīvoja dzīvoklī Ļvivā, pilsētā, kas pazīstama ar pretkrievisko noskaņojumu un vadošo lomu ukraiņu nacionālismā. "Es pazīstu katru šīs pilsētas stūri. Es vienmēr domāju, ka Ukraina pretosies."

Dienā, kad sākās iebrukums, Fridmans atradās Maskavā kārtējā komandējumā. Viņš ātri devās atpakaļ uz Londonu, kur pavadīja nākamās dienas, izmisīgi saņemot zvanus no Ukrainas. Viņam un viņa partneriem pieder viena no lielākajām bankām valstī, un viņiem ir līdzdalība tās lielākajā telekomunikāciju operatorā "KyivStar". 

25. februārī, dienu pēc tam, kad Krievijas karaspēks šķērsoja Ukrainu, viņš nosūtīja vēstuli sava privātā kapitāla uzņēmuma Londonā "LetterOne" darbiniekiem, nosodot konfliktu kā "traģēdiju" un sakot, ka "karš nekad nevar būt atbilde". Vēstule vēlāk tika publiskota, tādēļ viņš norāda, ka tagad esot bīstami atgriezties Krievijā.

Nākamajā pirmdienā viņa labdarības organizācija "Genesis Philanthropy Group" paziņoja, ka ziedos 10 miljonus dolāru ebreju organizācijām, kas atbalsta bēgļus Ukrainā.

Viņš stāsta, ka piedāvājis arī savu vecāku divu guļamistabu dzīvokli Ļvivā uzkraiņu draugam, kas palīdz radiniekiem bēgt no Harkivas.  Dzīvoklis tagad esot pagaidu mājvieta 15 bēgļiem. Tikmēr ebreju organizācijas Ukrainā nemitīgi jautājot, kur ir viņa 10 miljonu dolāru ziedojums.

Fridmans norādījis, ka viņam ir divi mēneši laika, lai apstrīdētu piemērotās sankcijas. Miljardierim ir Izraēlas pase, bet domu par pārcelšanos no Lielbritānijas uz Izraēlu viņš atmet.  Viņam tur neesot īpašumu, un viņam nav pieejami līdzekļi, ​​lai tādu iegādātos. "Es šeit esmu ieslodzītais," viņš saka.

Fridmans norāda, ka viņam esot nekustamais īpašums tikai Maskavā un Londonā, kā arī pieder dzīvoklis Latvijā, kas nodots vecākiem.