Bizness un ekonomika
2022. gada 18. marts, 06:52

VIDEO: dārgā degviela Latvijā – kādas ir eksperta prognozes?

Marika Džule

Jauns.lv

“Pašlaik degvielas cenas ir augstā līmenī, bet kopš 8. marta cenu kāpums ir apstājies un tās turpina kristies,” mierina Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis, uzsverot, ka situācija var mainīties, kamēr Krievija turpinās karadarbību Ukrainā.

Atšķirīgās degvielas cenas, ja salīdzina Latviju ar citām valstīm, viņš skaidro ar katras valsts akcīzes nodokļa likmi. Ja akcīzes nodoklis ir lielāks, arī cenas ir augstākas, bet, piemēram, Rumānijā un Bulgārijā degviela ir lētāka nekā Latvijā. “Ja Latvijā akcīzes nodokli pielīdzinātu nullei, degviela būtu lētāka par 0,41 eiro, bet uzreiz varu pateikt – neviena valsts nodokli neplāno pilnībā atcelt,” norāda Karčevskis.

“Degviela Latvijā netiek iepirkta par fiksētu cenu, tā summējas visa mēneša ietvaros. Latvijā nav krājumu, kurus, var uzskatīt, ka esam izdevīgi pirms kara iepirkuši un tagad varam lēti iztirgot,” atbildot uz jautājumu, par kādu cenu Latvija iepērk degvielu, saka Karčevskis. Viņš mierina – bažām par to, ka degvielas Latvijā varētu pietrūkt, nav pamata, jo degvielas piegādes notiekot pēc grafika. Tomēr iedzīvotāju vēlmi veidot degvielas krājumus Karčevskis nenosoda.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 24. februārī teica negaidītu runu Krievijas televīzijā, paziņojot par “militāru operāciju” Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju nolikt ieročus. Neilgi pēc tam sāka pienākt ziņas, ka Ukrainas pilsētās dzirdamas eksplozijas. Sekoja starptautiskās sabiedrības nosodījums, pret Krieviju tiek ieviestas arvien jaunas sankcijas.

Pievienotajā video skaties Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētāja  skaidrojumu un prognozes par degvielas cenām Latvijā.